Minder moeten, meer leven


Recensie Minder moeten, meer leven door Fany van Hemelen:
Hoe je ontploetert in drukke tijden

Minder moeten, meer leven is een schatkamer gevuld met waardevol onderzoek en wondermooie citaten over hoe we echt meer vrijheid kunnen ervaren in deze drukke wereld vol verplichtingen en afleidingen.

Annemiek Leclaire, journaliste en moeder van twee kinderen, heeft dit boek gebaseerd op de serie Minder moeten, meer leven, die gepubliceerd werd van januari 2018 tot en met juni 2018 in Vrij Nederland.

In 2018 had ze genoeg van alle stress, haar eindeloze to do lijstje en haar jachtige leven. Rondom haar zag ze burn-out, stress en meer en meer mensen die het moeilijk hadden om overeind te blijven in deze mallemolen. Ze besloot om te onderzoeken hoe we kunnen ontploeteren, hoe kunnen we in deze maakbaarheidsmaatschappij terug naar de essentie?

Vroeger waren er strakke regels vanuit het patriarchaat en de kerk, die ons opgelegd werden en er was meer een leven met de natuurlijke ritmes. Eigenlijk zijn we nu vrij, maar als nieuwbouwmens met onze innerlijke manager ploeteren we voort. Voortdurend roept die: het is niet goed genoeg, doe meer. Je moet als ouder aan de zijlijn je kind aanmoedigen, samen huiswerk maken, er perfect uitzien en meer en beter presteren op het werk en in je vrije tijd. We leven in een wereld waar de afleiding groot is en de onzekerheid alsmaar toeneemt. Onze vrije tijd is geen echt rustmoment meer, want ook dan ploeteren we voort.

Door haar gesprekken, mails en telefoontjes met experts en mensen die een switch maakten in hun carrière, schetst ze een ontluisterend beeld van het steeds maar moeten. Naast deze onderzoeken heeft ze ook de visie van schrijvers prachtig verwerkt in dit boek om haar resultaten krachtig te presenteren.

Om weer gefocust te zijn op wat echt belangrijk is, moeten we eerst terug op zoek naar lust, melancholie en leegte. Pas als je het interne vuur, je flow, aanwakkert (lust) en durft te accepteren dat je niet alles kunt (melancholie), komt er meer vrijheid om deze essentiële zaken te kunnen voelen. Om je levenswaarden te ontdekken is er eerst ruimte nodig voor oningevulde tijd (leegte).

Tijdens het schrijven veranderde dit onderzoek in een meer persoonlijk verhaal van de journaliste. Omdat haar scheiding en de plotse dood van haar geliefde haar weg wijzigden, besloot ze deze te delen.

De auteur geeft mee dat navigeren op je helderste sterren de reis is. Elke dag opnieuw vraag je je af: waar word ik echt blij van, wat heb ik ervoor over en dan ga je een beetje echter worden.

Om meer rust, plezier en betekenis te ervaren, loodst zij je door het leven aan de hand van tien korte hoofdstukjes waarin ze vanuit een motto vertrekt en dan uitwerkt hoe we dit kunnen waarmaken.

Ontdekken wat je blij maakt kan alleen door tijd en ruimte te maken om te onthaasten, te lummelen en nieuwe paden te durven bewandelen. Onze alsmaar meer maatschappij maakt dit natuurlijk niet gemakkelijk, maar enkel harde beslissingen nemen, de gevolgen aanvaarden en doorzetten zullen tot minder moeten, meer leven leiden.

Op het einde geeft de journaliste nog ontploetertips voor kinderen en deze weerspiegelen de inhoud perfect. De kracht van dit non- fictie boek schuilt in de combinatie van theorie en praktijk, gemixt met prachtige uitspraken en levenservaringen.

Ik geef deze uitspraken nog mee, omdat zij me confronteren met hoe belangrijk het is om in het hier en nu te leven en aandacht te hebben voor de reis en niet het resultaat.

Citaat:
De tijd is gekomen om te leren dat het de weg is die telt en niet de bestemming.

Jorge Luis Borges’ uitspraak omschrijft het mooi :
Want, voor het geval je het nog niet weet, dat is waar het leven van gemaakt is: momenten.

Mis niet het nu.

Wat we op ons levenspad tegenkomen (input), hebben we geen keuze in, maar hoe we reageren, welke stappen we zetten, wat we teruggeven (de output), dat bepalen we zelf. Heerlijk om te weten toch dat we, ondanks dat we denken geen keuze te hebben, zelf beslissen hoe we omgaan met onze vrijheid.

★★★★
Titel: Minder moeten, meer leven | Leesfragment | Uitgeverij: Ambo|Anthos | Auteur: Annemiek Leclair | Categorie: Lifestyle, gezondheid  | Verkrijgbaar als: Paperback en E-book | ISBN13: 9789026347764  | 176 pagina’s – E-book 126 pagina’s | Verkrijgbaar sinds: augustus 2019 | Recensent: Fany Van Hemelen | Datum recensie: 02-02-2020 | Prijs: €17,99 – E-book €12,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.