Lacht nor mij


Recensie Lacht nor mij door Fany van Hemelen:
Lacht nor mij en ik lach terug nor A maakt blij, doet me geloven dat alles kan en is doodeerlijk en inspirerend.

Charissa Parassiadis beter bekend onder Slongs Dievanongs transformeerde tot Slongs.
De weg die deze Antwerpse rapster met Griekse roots aflegde, wordt prachtig weergegeven door het vertellen over haar helden. Met Jezus, Nicole & Hugo, Madonna, Bob Marley en Bonneke kiest zij niet altijd voor de meest voor de hand liggende voorbeelden. Deze personen gaven haar op hun eigen manier kracht of normen en waarden mee en daarom wilde ze dit boek als eerbetoon aan hen schrijven.

Citaat:
Weet je, het begint met te lachen naar een onbekende en je mag zeker zijn, misschien is het achter den hoek, ma den andere lacht terug.

Eerst was er het grapje, de persiflage van Slongs Dievanongs met Halve Neuro. Toch was dit typetje het begin van een onverwachte carrière. Levenservaring als cafébazin, danseres en een jeugd die zich afspeelde in Sint-Andries, waar openheid en verbondenheid tussen verschillende culturen gewoon was, maakten haar samen met haar heroes en sheroes en ups en downs tot de vrouw die ze nu is.

Het begon als hobby, maar nadat ze het vertrouwen van de Vlaamse artiesten Nicole & Hugo kreeg om hun grote hit Goeiemorgen, morgen vrij te bewerken voor het programma In the Mix, ging de bal aan het rollen. Slongs nam deel aan verschillende tv-programma’s, trad heel veel op, haar song Lacht nor mij werd een hit en ze werd steeds populairder. Dankzij Nicole & Hugo ‘s vertrouwen kreeg zij kansen en ook nu blijft ze nog contact houden met haar “tante Nicole en nonkel Hugo”: de troetelbeertjes van de showbizz.

Al die bekendheid verhoogde natuurlijk de druk en bij Slongs ging plots het licht uit. Paniekaanvallen waren het begin van een burn-out. Een jaar lang gebeurde er professioneel niets en ging ze in therapie om haar trauma’s te verwerken en opnieuw met haar positieve kijk op de wereld terug te keren. Raymond van het Groenewoud hielp haar mee door deze moeilijke tijd en een boek over soefisme dat hij haar gaf, schonk Slongs weer nieuwe inzichten. Ze besloot na die zware periode dat Dievanongs verleden tijd was. Het was tijd om de tomboy overboord te gooien en Charissa te tonen. Slongs bleef omdat het hiermee begon en dit haar “merknaam” is.

Het rebelse kantje en de gedurfde uitspraken komen ook terug in Lacht nor mij, maar wat veel meer opvalt, is haar liefde voor de wereld. Ze heeft altijd geloofd in de kracht van het universum en ze mediteert. Ook al is ze niet gelovig, veel helden uit verschillende geloven hun persoonlijkheid en idealen weerspiegelen haar ideeën en waren haar richtingwijzers. Elk stukje over een held begint ze met een bijpassende tekst en dan vertelt ze waarom deze net zo speciaal is. Nelson Mandela, Jezus en De Dalai Lama zijn voor haar het symbool van vreedzaam verzet.

Wat heel mooi is, is dat ze door haar kwetsbaarheid en openheid haar ziel laat zien. Ze zegt zelf ook: als ik laat zien wie ik echt ben, dan is het toch gemakkelijker voor jou om dit ook te doen. Tussen alle helden door vertelt ze openhartig over haar verleden en haar strijd met haar onzekerheden. . Haar carrière, haar visie op armoede, het klimaat en haar hoop op meer openheid naar elkaar toe zijn ook thema’s in haar verhaal.

Het is tijd dat Slongs met haar aanstekelijk enthousiasme inspireert en anderen aanzet tot verandering. Ga op zoek naar wat je met de ander verbindt, niet naar wat je zo verschillend maakt.
Misschien dat het Antwerps soms moeilijk te verstaan is, maar zelfs dan kan de boodschap je niet ontgaan!

Citaat :
Het maakt niet uit op welk level je zit of welke kleur je hebt. Hou vast aan je idealen en ga voluit voor het goede, ook al lijkt het erop dat je dat in je eentje doet. Kleine gebaren kunnen grote veranderingen teweegbrengen. Gebruik je innerlijke barometer, voel wat juist is, wees de wolf in de kudde schapen, de zalm die tegen de stroom ingaat. Durf te springen, te bouwen aan je dromen, en laat je niet ontmoedigen door mensen met oogkleppen. Handel uit liefde voor en niet uit haat tegen.

★★★★★
Titel: Lacht nor mij | Uitgeverij Houtekiet | Auteur: Charissa Parassiadis ( Slongs) | Categorie: Lifestyle & Gezondheid / Mens & Maatschappij | Uitgaves: Paperback  | ISBN13: 9789089247698 |240 pagina’s | Recensent: Fany Van Hemelen | Datum recensie: 05-02-2020 | Prijs: €21,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.