Het grote Kluitman griezelboek


Recensie Het grote Kluitman griezelboek door Jolanda Kalkman:
10 gruwelijk griezelige verhalen

Wat is er nu leuker dan griezelen bij een heel spannend verhaal? Laat je voorlezen door je ouders en vraag of ze het lekker eng willen doen. ‘s Avonds vlak voordat je naar bed gaat en je doet geen oog meer dicht!

In Het grote Kluitman griezelboek nemen tien verschillende auteurs je mee in tien heel verschillende griezelige verhalen. Zombies, horrorclowns, vampiers en nog veel meer griezels liggen op je te wachten in dit boek. Sommige verhalen zijn iets realistischer dan andere, maar spannend zijn ze allemaal. Dit boek is voor kinderen vanaf ongeveer acht jaar, die wel houden van een spannend verhaal. Zorg dat je jongere broertjes en zusjes al op bed liggen en niet mee kunnen luisteren en geniet van ongeveer drie kwartier griezelen!

De schooltuinen door Anne-Margreet Matsuura
Stiekem sloop Stek uit zijn bed. Heel stilletjes ging hij de trap af, de deur door en door de tuin naar de schuur van zijn vader. Zo ’s nachts zag alles er wel heel anders uit, maar toch ging hij verder. Zijn hele leven was zijn vader al bezig om uitvindingen van bijzondere plantengroeimiddelen te maken. Een paar weken geleden was er een geheimzinnig kistje bezorgd en dit moest Stek hebben. Want hij moest al zo lang wachten op zijn vader voor hij het experiment zou gaan uitvoeren, hij hield het niet meer uit! En dus zou hij het zelf wel gaan doen….

Kampioenenbloed door Tjerk Noordraven
Jasper aarzelde even. Zat hij hier wel goed? Maar op de uitnodiging die hij had gekregen, stond toch echt dat hij hier moest zijn voor het zomerkamp voor schaakkampioenen. Op het parkeerterrein stond alleen een zwarte bus, zonder ramen. Zelfs de voorruit was zwart gemaakt. Maar de deur stond open. Dan verschijnt er opeens een man, die blijkbaar de reisleider is. “Kom je voor het kamp in Transsylvanië?” roept hij. “Kom verder, kom verder!”

De geheime griezelbril door Fred Diks
De klas van Nimh is uitgenodigd om de gamefabriek te bezoeken. Oodi en Lot mogen daar hun spreekbeurt houden, want hun moeder werkt al heel lang als uitvinder in de gamefabriek. Vanaf morgen is hun moeder zelfs misschien wel beroemd! Want dan gaat ze een groot geheim onthullen. Als verrassing zal ze na afloop van de spreekbeurt haar geheime werkkamer laten zien. Daar in die kamer liggen in een vitrine hele speciale brillen: griezelbrillen die de wereld voorgoed zullen veranderen! Nou, die zou Nimf wel heel graag willen uitproberen, maar dat mag natuurlijk niet…

Zwerfkat door Annemarie Bon
Ella houdt helemaal niet van katten. Ze wil er niks van weten. Maar toch loopt er al een hele tijd een zwerfkat achter haar aan. Wanneer ze op een bankje gaat zitten, verwacht ze dat de kat wel zal doorlopen, maar dit doet hij niet. Hij blijft haar gewoon aankijken. Ze denkt dat hij honger heeft en krijgt een beetje medelijden met hem. Daarom geeft ze hem haar kipfilet uit haar lunchtrommeltje. Hongerig eet hij dit op. Nu denkt ze dat hij wel weg zal gaan en vervolgt haar weg naar huis. Maar de kat blijft haar volgen…

Verdwaald door Marlies Slegers
Finn is met zijn ouders op een camping in Frankrijk. Hij vindt er niks aan, want zijn vader heeft hem opgegeven voor een avondwandeling. En dat lijkt hem supersaai! Gelukkig gaat Safia, een meisje dat hij ontmoet heeft op de camping, ook mee. Die avond lopen ze samen over een smal zandpad. Maar dan opeens horen ze een vreemd geluid van achter de bosjes. En dat geluid wordt steeds luider!

Uitbraak in het Zombiepark door Sanne de Bakker
Xavi en Zoë zitten samen op de zolderkamer. Ze mogen niet naar buiten. Hun vader is de directeur van Zombiepark Griezelwijk. In dit park zitten een aantal zombies veilig in hun kooien. Maar door Zoë’s schuld zijn ze ontsnapt en zijn er nu wel tweehonderd zombies bijgekomen, onschuldige bezoekers die gegrepen zijn door de ontsnapte zombies. Alleen haar broer weet wat ze heeft gedaan en dit durft ze echt niet aan haar ouders te vertellen. Dus bedenkt ze een plan om de zombies op te sluiten. Met gevaar voor eigen leven en dat van haar tweelingbroer…

Doorzichtig door Natasza Tardio
Vandaag is het een speciale dag, want het is Emma’s verjaardag! Ze wordt tien jaar. Maar ze is te vroeg wakker geworden, iedereen slaapt nog. Wanneer je jarig bent, moet je wachten totdat de anderen het tijd vinden dat je mag opstaan, maar dat vindt Emma eigenlijk heel oneerlijk. Toch draait ze zich nog even om. Daardoor kan ze naar het gordijn staren. Het is roze met grote bloemen. Maar plotseling gebeurt er iets vreemds met het gordijn….

Het wonderlijke verjaardagsfeest van Guusje Toverrijst door Manon Sikkel
De ouders van Guusje zijn heel anders dan andere ouders. Ze zijn namelijk overdreven aardig en behulpzaam. Maar Guusje wilde liever gewone ouders. Want altijd als ze jarig is, krijgt ze een onwijs groot feest. Haar ouders leefden zich dan helemaal uit, met een springkasteel, kinderboerderij en suikerspinmachine. Het leek dan wel een groot dorpsfeest. Daarom had Guusje voor haar verjaardag maar één wens: om hem helemaal over te slaan (op de taart en limonade na dan). Maar dat zo’n overgeslagen verjaardag zo eng zou worden, dat had Guusje nooit durven dromen!

Een monster achter de muur door Fiona Rempt
Heb je er wel eens over nagedacht hoe dichtbij je buren zijn? Als de muur tussen jullie huizen zal instorten, wat zou je dan zien? Vast iets wat je van je hele leven nooit meer kunt vergeten, hoe graag je het ook wilt!

Spoken in Schotland door Kristel Bosua
Mijn vader wil mij meenemen op een vakantie naar Schotland, samen met een aantal vrienden van hem. Maar mijn moeder vindt dat geen goed idee. Want in Schotland geloven ze in geesten en monsters! Toch weet mijn vader mijn moeder over te halen. Op voorwaarde dat ik elke dag een berichtje naar haar stuur. Maar dan blijkt er geen bereik te zijn in het oude afgelegen hotel. En heb ik het gevoel dat wij niet de enige gasten zijn….

We hebben erg genoten van de griezelverhalen. Leuk om van verschillende schrijvers korte verhalen te lezen. Hierdoor hebben sommige schrijvers mijn interesse in hun andere boeken gewekt! Vooral het verhaal van Annemarie Bon, Zwerfkat, zullen we niet meer vergeten. Dit verhaal blijft ons bij vanwege de spannende ontknoping. Echt een die je met een benauwd gevoel weet achter te laten!

Voor mijn dochter (4) waren de verhalen echt te eng. Halverwege kroop ze weg. Robbert en ik moesten dus wachten totdat zij op bed lag. Robbert sprak het verhaal van de griezelbril erg aan. Games zullen inderdaad dromen over zulke levensechte games.
Sommige verhalen, zoals die over het zombiepark waren wel een beetje ver gezocht, waardoor ze niet griezelig genoeg meer waren. Maar daarom niet minder leuk om te lezen. Daarom waarderen wij het boek op 4 sterren.

★★★★
Titel: Het grote Kluitman griezelboek | Leeftijd: 8 plus |  Leesfragment | Auteurs: diverse | Uitgeverij Kluitman | Categorie: voorleesboeken, zelfleesboeken, griezelverhalen| Verkrijgbaar als: Hardcover | 192 pagina’s | ISBN13: 9789020623192| Verkrijgbaar sinds: oktober 2019 | Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 09-02-2020 | Prijs: €14,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.