Buiten beeld


Recensie Buiten beeld door Devika van Steeg:
Buiten beeld is de debuutroman van Jurriaan van Eerten.

In deze roman maak je kennis met Alex, journalist en fotograaf. Na de plotselinge dood van zijn vriendin richt Alex zich op het nieuws uit probleemgebieden.

Tijdens een reis naar Venezuela loopt hij een demonstratie tegen het lijf. Alex raakt hierdoor gefascineerd en wil dit dolgraag in beeld brengen. Wanneer Alex een “perfecte” foto weet te maken van een demonstrant die op dat moment wordt neergeschoten, verandert zijn leven. Door deze foto begint Alex zich schuldig te voelen. Hij wordt hierdoor ongelukkig en belandt aan de drank. Hij twijfelt of hij zijn carrière nog verder wil voortzetten.

Ondertussen wint zijn foto de zilveren camera, de belangrijkste prijs in de journalistieke fotografie. Door dit succes is de druk te groot om te stoppen met zijn carrière. Alex besluit beetje bij beetje steeds meer onwaarheden in zijn artikelen te verwerken. Is dit wel echt hoe Alex verder wil? En stel nou dat iemand achter deze leugens komt, wat gebeurt er dan?

Buiten beeld is een roman die de journalistiek vanuit een ander punt bekijkt. Doordat Jurriaan van Eerten zelf een tijdje correspondent is geweest in Zuid-Amerika, heeft hij veel van de gebeurtenissen in dit verhaal op eigen ervaring kunnen baseren.

De hoofdthema’s die vooral naar voren komen in Buiten beeld, zijn betrokkenheid, schuld, journalistiek. Wat is echt en wat willen we geloven is ook een vraag die veel naar voren komt in het verhaal. De personages zijn allemaal vrij oppervlakkig, hoewel Alex zelf best goed is uitgewerkt. Zijn gedachtes komen minder goed naar voren, maar zijn daden spreken voor zich.

Doordat van Eerten zelf journalist is geweest, weet hij zeker hoe hij een pen moet bedienen. Het boek leest dan ook lekker makkelijk weg. Ook bevat het verhaal bijna geen moeilijke woorden, waardoor het ook voor jongeren vanaf circa 15 jaar makkelijk te lezen is.

Buiten beeld is een succesvol debuut van Jurriaan van Eerten en verdient zeker 4 sterren!

★★★★
Titel: Buiten beeld | Auteur: Jurriaan van Eerten | Uitgeverij Nieuw Amsterdam | Categorie: Roman | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 224 pagina’s | ISBN13: 9789046825235 | Verkrijgbaar sinds: 1-2020 | Recensent: Devika van Steeg | Prijs: €20,00 (E-book €9,99) | Datum recensie: 12-02-2020 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.