De armen van mijn oma


Recensie De armen van mijn oma door Jolanda Kalkman:
Bonnie is de allervrolijkste en mooiste oma die er bestaat. Lowieze hoeft haar nooit te zoeken tussen de andere ouders en opa’s en oma’s op het schoolplein. Want die zijn allemaal zo saai grijs. Haar oma valt op door haar kleurrijke kleding waarin ze wel een klein beetje op een bonte vogel lijkt! “Dag papegaai. Gekke papagaai!”

Lowieze is gek op haar oma. Ze komt ook heel graag bij Bonnie thuis. Want Bonnie houdt, net als Lowieze, van heel veel spullen! Thuis bij papa en mama is alles wit en grijs. De muren zijn kaal. Maar bij Bonnie hangen wel honderd fotolijstjes met iedereen van de familie erin. “Foto’s van papa, mama, Bonnie zelf, en natuurlijk ook van Lowieze. Alleen de opa is er niet bij…”

De armen van mijn oma is een prachtig voorleesboek dat gaat over de liefde van een kleinkind naar haar oma. Niemand heeft er zo’n oma als Lowieze. Ze houdt dan ook heel veel van haar.

Ze heeft haar oma ook helemaal voor zichzelf, want er is geen opa. Die is weg. Lowieze heeft hem nooit gekend. Dat vindt ze niet erg, maar ze is wel een beetje nieuwsgierig naar die opa. Daarom probeert ze er soms over te beginnen. Maar dan kijkt Bonnie verdrietig. En dat geeft een naar gevoel in Lowiezes buik. Daarom probeert ze Bonnie aan het lachen te maken wanneer ze toch over opa begint. “Opa’s zijn een beetje stom, pom pom.”

Wanneer er op een dag een man in het leven van Bonnie blijkt te zijn, heeft Lowieze het hier heel moeilijk mee. Ze wil haar Bonnie met niemand delen! Zeker niet met Kamiel. Ze besluit dat ze nog wel naar Bonnie wil, maar er bijvoorbeeld nooit meer wil logeren. Want in dat bed liggen Bonnie en Kamiel soms ook. Bonnie is zo gelukkig met haar Kamiel, Kamiel, Kamielewiel. Maar Lowieze wil nooit meer iets over hem horen!

Gevoelens zijn moeilijk onder woorden te brengen, zeker als je jong bent. Maar Siska Goeminne is het goed gelukt moeilijke gevoelens als verliefdheid, liefde, verdriet, boosheid en jaloezie te omschrijven. In dit voorleesboek vertelt ze over de innige band tussen kleindochter en oma. Maar ook dat er genoeg liefde in een persoon zit om meerdere mensen lief te hebben. Langzaam komt Lowieze erachter dat Kamiel net zoveel van Bonnie houdt als zijzelf. Een mooie ontdekkingstocht.

Siska schrijft in duidelijke kindertaal. Hierdoor kunnen kinderen zich goed herkennen in Lowieze. Er staat ook veel humor in. Hier kun je samen om lachen.

De tekeningen zijn van Susan T’Hooft. Dit zijn prachtige potloodtekeningen met veel details erin. Sommige zijn echte kunstwerkjes. De tekeningen op bladzijde 82 en 83 zijn onze favoriete. Hierop zie je Bonnie en Lowieze in de trein zitten. Ze kijken naar buiten en tellen de kerktorens die ze tegenkomen. Deze zweven vanaf bladzijde 81 door de lucht. Heel kunstig gemaakt.

Ik heb De armen van mijn oma aan mijn dochter (4) voorgelezen. Zij was erg onder de indruk. Elke avond zat ze er al klaar voor om weer een of twee hoofdstukken voorgelezen te krijgen. Soms vond ze het wel een beetje zielig en ook een beetje spannend. Tot het einde was ze ervan overtuigd dat de vreemde man op het balkon van Bonnie, met zijn witte baard de kerstman was. Niet zo gek bedacht, want ook Sinterklaas komt een keertje langs gevaren in het verhaal.

Het boek is uitgegeven door een Vlaamse uitgeverij. Hierdoor staan er soms woorden in die wij in Nederland niet vaak gebruiken of kennen. Maar één woord gebruiken we vanaf nu ook: (pannenkoeken met) kindjessuiker!

Wij waarderen dit boek op 5 sterren.

★★★★★
Titel: De armen van mijn oma | Leesfragment | Auteur: Siska Goeminne | Uitgeverij De Eenhoorn | Categorie: voorleesboeken| Verkrijgbaar als: Hardcover| 112 pagina’s met illustraties| ISBN13: 9789462914339 | Verkrijgbaar sinds: oktober 2019 | Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 20-02-2020  | Prijs: €21,50 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.