Format


Recensie Format door Sonja Hubregtse:
De hoofdpersoon in het boek, Robert Bergman, is van beroep architect en heeft als hobby het bedenken van tv-formats. De, tot dan toe bedachte, formats zijn niet succesvol en worden allemaal afgewezen door de mediabedrijven. Totdat hij een nieuw format bedenkt, dat hij de naam ‘Father’ geeft.

Een groot mediabedrijf heeft interesse. Na de eerste ontmoeting blijft het lang stil, totdat Robert (na een aantal weken) op zijn smartphone ineens bericht ontvangt van ‘Father’. Daarna komt alles in een stroomversnelling en volgen er steeds meer opdrachten over steeds meer smartphones. Al snel staat heel Nederland op zijn kop. Het format is gestolen en is online. Hij zou willen dat hij het nooit bedacht had…

Ondertussen komen de hoofdpersoon en zijn vrienden er geleidelijk achter wat de man, achter het format, van plan is. Hierdoor ontstaat er een strijd tussen de hoofdpersoon met zijn vrienden en de organisatie van “Father’, waardoor er zelfs doden vallen. Het uiteindelijke einddoel van ‘Father’ vindt plaats op en rond de Afsluitdijk waar zich een bizarre ontknoping dreigt voor te doen…

Het boek Format begint in het eerste hoofdstuk met een kort verhaal dat meteen veel vragen oproept, waardoor je direct wordt geprikkeld om snel door te lezen. In de volgende hoofdstukken worden de hoofdpersoon en zijn mede personage geleidelijk voorgesteld. De gebeurtenissen worden chronologisch verteld per dag en tijd. Het duurde even voordat ik echt in het verhaal zat, maar daarna was het boek moeilijk weg te leggen.

De schrijver heeft ervoor gezorgd dat het boek een verrassend en actueel onderwerp aansnijdt, waardoor veel lezers het erg aantrekkelijk zullen vinden, omdat zij zich hierin kunnen verplaatsen. Het is niet altijd even realistisch, maar het verhaal blijft aantrekkelijk om te lezen. Ook vind ik dat er best wat geweld in voor komt, maar dat zorgt weer wel voor de actie in het verhaal. Het boek heeft een bijzondere ontknoping met een interessante blik naar het verleden.

Een leuk detail is het voorwoord dat geschreven is door Henny Huisman.

Een boek met veel spanning en actie, waarbij je je zeker gaat afvragen, of dit in de huidige tijd ook zou kunnen gebeuren! Een verhaal waar je nog lang over na blijft denken…

★★★★
Titel: Format | Auteur: Willem Groeneveld | Palmslag | Categorie: thriller | Uitvoering: paperback | 274 pagina’s | ISBN: 9789493059290 | Verkrijgbaar sinds: november 2019 |Recensent: Sonja Hubregtse | Datum recensie: 21-02-2020 | Prijs: €20,00 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.