De vrijheid om vrij te zijn


Recensie De vrijheid om vrij te zijn door Dayenne Wamsteeker:
Met een voorwoord van Thomas Meyer

In haar essay De vrijheid om vrij te zijn gaat Hannah Arendt in op het begrip ‘vrijheid’. Ze doet dit aan de hand van twee revoluties uit de achttiende eeuw, die bepalend zijn geweest voor dit begrip: de Amerikaanse en de Franse Revolutie. Ze legt een verband tussen revolutie en vrijheid. In haar essay roept Arendt op om na te blijven denken over vrijheid en de gevaren die vrijheid kunnen bedreigen.

De van oorsprong Duitse Hannah Arendt leefde van 1906 tot en met 1975 en studeerde filosofie en theologie in Berlijn en Marburg. In 1933 vluchtte zij van Duitsland naar Frankrijk en in 1941 emigreerde zij naar Amerika. Ze schreef een uitvoerig verslag van het proces tegen Eichmann, Eichmann in Jeruzalem, dat in 1965 verscheen. In haar boek doet ze uitvoerig verslag over het proces tegen deze voormalig nazileider Adolf Eichmann, die lange tijd onderdook in Argentinië, maar uiteindelijk toch terecht heeft gestaan voor ‘misdaden tegen de menselijkheid’. Haar verslag biedt inzicht in het verloop van het proces, maar richt zich ook op belangrijke thema’s, zoals gerechtigheid, de houding van het joodse leiderschap onder het naziregime en het kwaad.

Het essay De vrijheid om vrij te zijn is pas onlangs teruggevonden en eerst in Amerika en toen in Duitsland uitgebracht. Het is de tekst van een lezing van Hannah Arendt, die zij in 1969 in Chicago heeft gehouden voor een ultraconservatieve denktank. Ondanks dat het essay jaren geleden geschreven is, sluit het toch goed aan bij deze tijd. Vrijheid blijft een actueel thema, ook in het jaar van 75 jaar bevrijding van Nederland. Vrijheid blijft een onderwerp dat het elke keer weer verdient om herdacht en overdacht te worden.

De schrijfstijl van auteur Hannah Arendt is niet heel toegankelijk en het essay leest daardoor niet gemakkelijk. Ingewikkelde en lange zinnen vragen de volle aandacht bij het lezen en dan nog is het stuk pittige kost en moeilijk te begrijpen. Toch kan dit essay zeker interessant zijn voor mensen die graag nadenken over het nut van revoluties en de betekenis van vrijheid.

Het essay is als kleine paperback uitgebracht en bevat een uitvoerig nawoord van filosoof Thomas Meyer. Hij schrijft een biografie over Hannah Arendt, die dit jaar ook zal verschijnen bij uitgeverij Atlas Contact. Het thema van het essay is boeiend, maar de schrijfstijl niet erg toegankelijk, waardoor ik dit boek waardeer met 3 sterren.

★★★
Titel: De vrijheid om vrij te zijn | Uitgeverij Atlas Contact | Categorie: non-fictie | Verkrijgbaar als paperback, E-book en luisterboek | 56 pagina’s | ISBN13: 9789045039305 | Verkrijgbaar sinds: augustus 2019 | Recensent: Dayenne Wamsteeker | Datum recensie: 22-02-2020| Prijs: €10,- | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.