Daar waar de rivierkreeften zingen


Recensie Daar waar de rivierkreeften zingen door Soraya Latten:

Als haar moeder, broers en zussen en uiteindelijk zelfs haar vader vertrekt uit het moeras van Barkley Cove in North Carolina blijft Kya in haar eentje achter. Ze besluit zichzelf groot te brengen en leeft van gevangen vis, groente uit de moestuin en de vrijgevigheid van verschillende mensen. Dan komt ze in aanraking met twee jongens en als een van hen sterft, wordt Kya direct gezien als dader. Kya doet alles om haar onschuld te bewijzen, maar is ze wel opgewassen tegen de bevooroordeelde mensen in Barkley Cove.

“Nou laten we ons dan maar ergens ver verstoppen, ergens waar de rivierkreeften zingen.’ […] ‘Hoe bedoel je waar de rivierkreeften zingen? Dat zei ma ook altijd.’ Kya herinnerde zich dat ma haar altijd aanmoedigde het moeras te verkennen: ‘Ga zo ver je kunt, helemaal tot waar de rivierkreeften zingen.”

Dit boek heeft zoveel bijzondere, mooie en intense momenten en bevat meerdere gevoelige thema’s. Het verhaal is opgedeeld in meerdere delen en jaren, in deel 1 Het moeras leer je voornamelijk Kya’s geschiedenis kennen zoals die begon in 1952 toen haar moeder verdween. In dit deel leer je ook al wat over de dood van Chase Andrews in 1969, het onderzoek naar zijn dood en waarom Kya verdacht wordt. De hoofdstukken switchen steeds in jaartal maar dit wordt door de titel per hoofdstuk goed aangegeven, zodat je nooit in de war komt met in welke tijd je nu precies bent.

Zoals gezegd, aan het begin bevat het boek gevoelige thema’s. In de jaren waarin het boek zich afspeelt, waren er nog veel vooroordelen met betrekking tot donker gekleurde mensen en woonden ze in een aparte wijk. Ook voor moerasmensen, mensen die om verschillende redenen vertoefden in een huis in het moeras, waren er veel vooroordelen en dit heeft de auteur beide goed naar voren gebracht in haar bijzondere boek. De intensiteit waarmee Delia dit beschrijft, maakt dat je echt voelt hoe het voor een niet geaccepteerd persoon moet zijn om te leven in een niet tolerante maatschappij.

“’Nou daar zitten we dan.’ Ze glimlacht voor het eerst. Hij had nog dezelfde ogen. Het leven eist zijn tol van het gezicht, maar de ogen blijven een venster op wat is geweest, en daarin zag ze hem.”

De schrijfstijl is meeslepend en intens en zorgt dat je dit boek vrijwel niet kunt wegleggen. De manier waarop de gedachten en gevoelens van Kya, die je al leert kennen als jong meisje, zijn beschreven, beneemt je de adem en maakt dat ze al snel een plekje in je hart krijgt. Daar waar de rivierkreeften zingen zit vol met twists en dit zorgt ervoor dat je je geen moment verveelt met het lezen ervan, maar het boek het liefst keer op keer opnieuw voor de eerste keer zou willen lezen.

Delia Owens schreef eerder over haar leven als wildlife-biologe in Afrika en maakte hier verschillende documentaires over voor National Geographic. Daar waar de rivierkreeften zingen is haar debuutroman en stond 25 weken op de eerste plek in de bestsellerlijst van de New York Times.
In Nederland werd het boek in 2018 uitgebracht onder de naam Het moerasmeisje, maar behaalde toen niet het succes wat het in de VS behaalde. Uiteindelijk besloot The House of Books het boek in 2020 opnieuw uit te geven onder de naam Daar waar de rivierkreeften zingen en het wordt nu lovend ontvangen.

★★★★★
Titel: Daar waar de rivierkreeften zingen (Het moerasmeisje) | Auteur: Delia Owens | Uitgeverij: The House of Books | Categorie: roman | Verkrijgbaar als paperback en E-book | 384 pagina’s | ISBN13: 9789044358902 | Verkrijgbaar sinds: 27-01-2020 | Recensent: Soraya Latten | Datum recensie: 23-02-2020 | Prijs: paperback €17,50 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.