Broze aarde


Recensie Broze aarde door Antoinette van Steeg:
Een mis voor het universum

De in Zuid-Afrika wonende Antjie Krog heeft met Broze aarde een tweetalige gedichtenbundel op de markt gebracht: een wereldprimeur volgens de achterflap. De bundel is klein maar krachtig en kent negen gedichten die, wanneer je het boek openslaat, op beide pagina’s te lezen zijn. Aan de linkerzijde staat het gedicht in het Afrikaans en aan de rechterzijde staat de tekst in het Nederlands.

Broze aarde is mijn eerste kennismaking met Antjie Krog. Eerder bracht ze onder andere Waar ik jou word (2017), De kleur van je hart (2010) en Hoe alles hier verandert (2018) uit. Naast gedichten schrijft ze ook non-fictie.

Opvallend aan haar gedichten is de stijl die ze hanteert en de lengte van haar gedichten die vrij lang van tekst zijn. Ik heb geprobeerd de Afrikaanse teksten te lezen, maar al snel keek ik toch snel naar de Nederlandse vertaling om deze goed te begrijpen. Eerlijk gezegd vind ik de gedichten persoonlijk te lang om mij echt te kunnen boeien. Mijn voorkeur ligt bij korte krachtige gedichten die blijven hangen.

Met Broze aarde neemt ze de lezer mee op een mis over de breekbare aarde. Een mis die volgens haar ons allemaal aangaat en een hoogmis voor het universum is. Haar schrijfstijl is zeer afwisselend. Ze klinkt hoopvol, maar ook kwetsbaar.

“Elke keer dat je niet geeft
Ben je minder
Minder mens”
(Een klein deel van een van haar gedichten)

Ik weet niet of ik in de toekomst haar andere boek en gedichtenbundels ga lezen. Ik merk dat ik weinig feeling had met deze gedichtenbundel, terwijl er zeker kracht ligt in haar poëtische stijl van dichten. Het is een persoonlijke smaak die de lezer zal bekoren of niet. Helaas heeft Broze aarde mij niet gegeven waar ik op hoopte.

Deze gedichtenbundel zal onder haar vaste lezers met veel plezier verwelkomd worden. Haar kenmerkende schrijfstijl zal de lezer zeker opnieuw kunnen bekoren. Hoe mooi is het dat deze bundel dan in twee talen verschijnt! Het zal wederom een pareltje zijn in hun boekenkast.
3 sterren.

★★★
Titel: Broze aarde | Leesfragment | Auteur: Antjie Krog | Uitgeverij Podium | Categorie: poëzie | Verkrijgbaar als hardcover | 48 pagina’s | ISBN13: 9789057592645 | Verkrijgbaar sinds: 22 januari 2020 | Recensent: Antoinette van Steeg | Datum recensie: 27-02-2020 | Prijs: € 20.00 ) | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.