De koudste winter


Recensie: De koudste winter door Lore van Dun:
De koudste winter is het verhaal van de jongen. Het was kouder dan hij ooit had meegemaakt. Het was zelfs kouder dan de oude man ooit had meegemaakt, en hij was ontzettend oud. Niemand wist wanneer de nacht eindigde en wanneer de dag begon. Hoe kwam het dat de koude niet stopte? Kwam het door de jongen of door Maura? Alles verdween onder de sneeuw.

De koudste winter is een kinderboek, maar zo ziet het er niet uit. De illustraties komen heel volwassen over. Er zijn vooral sobere kleuren gebruikt, met weinig kleurgebruik. Ze spreken kinderen minder aan, maar ze zijn wel heel mooi gemaakt. Volwassenen gaan de illustraties meer waarderen dan kinderen.

De schrijfstijl is ook eerder serieus. Er zijn weinig moeilijke woorden gebruikt waardoor het vlot te lezen is door kinderen. Je leest het verhaal wel van een afstand. Je zult nooit meegenomen worden door het verhaal doordat de hoofdpersonages de jongen en de oude man genoemd worden. Hierdoor blijft het verhaal op een afstandje en worden kinderen niet meegezogen in het verhaal.

Het onderwerp daarentegen is wel echt heel leuk. De koude spreekt tot de verbeelding en ook de andere personages zorgen ervoor dat er mooie boodschappen worden meegegeven. Er zit heel veel symboliek in het verhaal, maar een kind moet ook zijn verbeelding gebruiken. Een groot deel van het verhaal is gereserveerd voor eenzaamheid en pestgedrag. Hierdoor kunnen kinderen zich weer wel met het verhaal identificeren en ook wat van zichzelf herkennen in het verhaal.

De koudste winter krijgt van mij drie sterren. Het verhaal spreekt kinderen niet zo hard aan. Het is een heel serieus geschreven verhaal, maar er zitten wel belangrijke boodschappen in verborgen. Als kinderen aan het lezen gaan, vinden ze hopelijk toch de symboliek terug en gaan ze zo het verhaal meer waarderen.

★★★
Titel: De koudste winter | Auteur: Tine Mortier | Uitgeverij De Eenhoorn | Categorie: >9 jaar | Verkrijgbaar als Hardcover | 67 pagina’s | ISBN13: 9789462914377 | Verkrijgbaar sinds: 9 oktober 2019 | Recensent: Lore van Dun | Datum recensie: 28-02-2020 | Prijs: €18,95 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.