Zoutzuur


Recensie Zoutzuur door Hannie van Grol:
Goed opgebouwde thriller

Zoutzuur is de zesde thriller van Peter J.L.M. Bernink. In 2014 debuteerde hij met Geen weg terug, daarvoor was hij cardioloog in Groningen. In dit boek keren oude bekenden uit zijn eerdere boeken weer terug. Om Zoutzuur te lezen is het niet noodzakelijk de eerdere boeken gelezen te hebben, want dit boek staat als verhaal op zich, al is het altijd leuk om oude bekenden opnieuw te ontmoeten.

In 1994 wordt het lichaam van Doortje van Capel gevonden, ze is op gruwelijke wijze vermoord na verminkt, met zoutzuur overgoten en levend begraven te zijn. Het is nooit duidelijk geworden wie de dader was en de zaak wordt tot cold case verklaard. Twintig jaar later wordt oud-neuroloog Bert Koch benaderd door de ouders van Doortje van Capel. Ze hebben een oude klassenfoto gevonden waarop ook Koch staat afgebeeld. Ze smeken hem nog één keer een poging te doen de dader te achterhalen.

Koch besluit deze zoektocht op zich te nemen, zeker als later blijkt dat in 2004 een identieke moord in Deventer heeft plaatsgevonden. Nooit zijn beide misdrijven aan elkaar gelinkt, maar Koch bijt zich nu vast in deze zaak. Samen met zijn assistente die meer in haar mars blijkt te hebben dan altijd verondersteld is en een vriendin van haar, die in Leeuwarden bij de politie werkzaam is en vanuit het verleden al meerder duistere zaakjes op het dark web heeft gekend, storten ze zich op deze zaak. Meerdere commissarissen van politie komen voorbij. Gelukkig staat voor in het boek een uitgebreide lijst met namen als geheugensteuntje.

Dan volgt er in de buurt van Utrecht een nieuwe moord die veel overeenkomsten heeft met de eerdere twee. Regelmatig verplaatst het toneel zich van de ene naar de andere plaats, maar steeds is wel duidelijk waar het volgende gedeelte van het verhaal zich afspeelt, omdat boven de relatief korte hoofdstukken de plaats van handeling aangegeven wordt. De zoektocht op het internet leidt tot duistere praktijken als cybercriminaliteit, afpersing en identiteitsfraude. Steeds verder wordt gezocht tot op het dark net aan toe, maar het lijkt haast onmogelijk om degene die achter die misdaden zit, te traceren. Als het lijkt alsof ze beet hebben, vindt er een vierde moord plaats en loopt Koch zelf gevaar.

Het boek begint met een proloog waarin je meteen al geconfronteerd wordt met de moordenaar. Daarna volgen het voorspel, het middenspel en het eindspel. Het boek wordt afgesloten met een epiloog, waarin de uiteindelijke uitspraak volgt van de rechtszaak die gediend heeft. En pas op het laatst krijgen we de ware toedracht die heel verrassend is, te horen. Heel geleidelijk aan krijgen we als lezer steeds meer duidelijkheid over de moorden en de cybercriminaliteit, ook omdat we hele passages lezen die vanuit het perspectief van de moordenaar geschreven zijn. De spanning wordt langzaam en goed opgebouwd. Zelf ben je al op de hoogte van wie de dader is, maar vindt het onderzoeksteam hem ook? En lopen de onderzoekers zelf gevaar? En is te bewijzen dat de gearresteerde persoon de viervoudige moord heeft gepleegd?

Zoutzuur is geschreven in een prettige en toegankelijke stijl. Fijn is de lijst voor in het boek die als geheugensteuntje kan dienen. Ook de korte samenvatting die steeds weer even gegeven wordt aan het begin van een briefing, is heel behulpzaam om de rode draad in het verhaal goed vast te houden. Af en toe komt het ongeloofwaardig voor dat Bert Koch met de status van hobby-onderzoeker zoveel privileges heeft en zich in zoveel zaken kan mengen. Toch leest het boek als een trein met een goed opgebouwde spanning en de uiteindelijke vraag: krijgt het recht zijn loop? Om op die vraag een antwoord te krijgen is het aan te raden het boek zelf te lezen.

★★★★
Titel: Zoutzuur | Auteur: Peter J.L.M. Bernink | Uitgeverij Palmslag | Categorie: Thriller | Verkrijgbaar als paperback | 334 pagina’s | ISBN13: 9789493059306 | Verkrijgbaar sinds: december 2019 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 02-03-2020 | Prijs: €20,- | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.