Epilepsie… of niet..?


Recensie Epilepsie… of niet…? door Antoinette van Steeg:
Theo van Barkel heeft is zijn boek een persoonlijk verhaal te delen met de lezer, maar twee. Zijn eigen verhaal beslaat het grootste deel van het boek, maar tijdens het lezen verklaart dit zichzelf nader.

Iedereen die weleens in het ziekenhuis terechtkomt, is bekend met de bureaucratie. De vaak lange wachtlijsten, maar ook het soms niet weten wat nu echt de oorzaak van de klacht(en) is. Helaas kan ik hier zelf ook over meepraten en herkende ik in grote lijnen het verhaal van Theo.
Wanneer Theo op zijn werk onwel wordt en een verwarde indruk maakt, start zijn begin van de ziekenhuisbezoeken. Medicijnen, controles en onderzoeken zijn regelmatig aan de orde van de dag. Maar klopt de diagnose epilepsie wel? En waarom krijgt hij ook diagnoses als migraine, stress en hyperventilatie? Wanneer Theo na jaren dokteren in Nederland besluit naar België te gaan voor een second opinion gaan er deuren voor hem open. De korte wachtlijsten, maar ook een andere benadering richting zijn klachten zorgen voor een totaal ander ziektebeeld dan in Nederland werd gediagnosticeerd. Jarenlang klachten, medicijnen slikken, arbeidsongeschiktheid en frustraties in Nederland komen in België in een heel ander perspectief te staan.

Ditzelfde geldt uiteindelijk ook voor hun zoon die aan een verschrikkelijk ongeluk een verbrijzelde heup overhoudt. In Nederland weten ze niet goed hoe dit aan te pakken, omdat hij zo jong is. Is een kunstheup wel een optie? Wanneer ook hij de gang naar de medische wereld in België gaat, blijken hier meer mogelijkheden te zijn voor hun zoon.

Wie Epilepsie… of niet…? leest, zal waarschijnlijk zijn verhaal herkennen. Wanneer je in Nederland uitbehandeld bent, omdat ze niet weten wat ze nog voor je kunnen betekenen, sta je vaak voor een dichte deur. Medicijnen en therapie zijn dan vaak de enige opties die ze je nog geven. Het bekende “leer er maar mee leven” staat dan letterlijk bij deze mensen voor de deur.

Ik heb dit boek zo uitgelezen, mede door de herkenbaarheid van het verhaal. Ook het buitenlandse medische circuit is hier een tijdje het gesprek in huis geweest voor mijn klachten, alleen de stap is niet gemaakt na een schriftelijke second opinion.

Respect dat Theo deze twee verhalen wil delen met de lezer. Het is goed dat ogen worden geopend en het boek laat zien dat België een goede optie kan zijn, als je in Nederland vastloopt met je klachten. Ik vind dit boek een aanrader voor mensen die zelf in zo’n soort medische situatie zitten of hebben gezeten.

★★★★
Titel: Epilepsie… of niet…? | Leesfragment | Auteur: Theo Barkel | Uitgeverij Life | Categorie: non-fictie | Verkrijgbaar als paperback | 153 pagina’s | ISBN13: 9789078437703 | Verkrijgbaar sinds: november 2019 | Recensent: Antoinette van Steeg | Datum recensie: -2020 | Prijs: € 14.95 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.