Lieve Edward


Recensie Lieve Edward door Dayenne Wamsteeker:
De dertienjarige Edward overleeft als enige een vliegtuigramp, waarbij 191 mensen om het leven komen, waaronder zijn ouders en broer Jordan. Edward wordt opgevangen door oom John en tante Lacey en begint aan een lang traject van verwerking van wat hij heeft meegemaakt. Al snel sluit Edward een hechte vriendschap met buurmeisje Shay. Samen doen ze een bijzondere ontdekking in de garage van oom John en probeert Edward uit te vinden wat hij in zijn leven wil, nu hij zijn grote broer Jordan zo moet missen.

In het boek Lieve Edward word je als lezer meegenomen op de noodlottige vlucht, die uiteindelijk leidt tot de vliegtuigcrash waarbij Edward als enige overlevende uit het vliegtuig komt. Op 12 juni 2013 start het verhaal, wanneer om 07.45 u het gezin van Edward en Jordan door de securitycontrole gaat. Uiteindelijk eindigt de vlucht om 14.12 u wanneer het vliegtuig crasht.

In de hoofdstukken over de vlucht maak je als lezer kennis met Edward, Jordan en hun ouders, maar ook met enkele andere passagiers die samen met het gezin in het vliegtuig zitten. Bijvoorbeeld militair Benjamin Stillman, die op weg is naar zijn oma, de zwangere Linda, die hoopt dat ze in Los Angeles ten huwelijk gevraagd zal worden en zakenman Mark Lassio die in Los Angeles een goede deal hoopt te sluiten. Allen hebben tijdens de vlucht hun eigen gedachten en gesprekken met medepassagiers. Deze fragmenten zijn geschreven vanuit het perspectief van de verschillende passagiers die aan bod komen. De auteur weet zo enkele passagiers van het vliegtuig echt een gezicht te geven, wat emotie meegeeft aan het verhaal.

In de andere hoofdstukken die afgewisseld worden met de vliegtuigfragmenten, word je als lezer meegenomen in het leven van Edward na de vliegtuigcrash. Je volgt Edward in de jaren na het ongeluk en hoe moeilijk hij het heeft met alles wat hem overkomen is. Edward mist zijn familie en kan nauwelijks eten en slapen. Hij heeft vooral intens verdriet van het verlies van zijn broer, zijn vriend, met wie hij veel samen deed. Hij vindt het lastig om sociale contacten op te bouwen en om te gaan met zijn heldenstatus als overlevende van de vliegtuigramp. Gelukkig lukt het zijn oom en tante goed om hem uit de aandacht van de media te houden. Toch moet hij een manier vinden om zijn leven weer op te pakken, zijn vriendin Shay weet hem daar gelukkig bij te helpen.

Auteur Ann Napolitano heeft een prettige schrijfstijl, waardoor het boek Lieve Edward vlot leest. De opbouw van de hoofdstukken, waarbij de vlucht en de gebeurtenissen daarna worden afgewisseld, zorgen voor een meeslepend verhaal. Pas aan het eind van het boek wordt duidelijk hoe de vliegtuigcrash heeft kunnen plaatsvinden en wat er is misgegaan. Het boek eindigt met een epiloog, wat een bevredigend eind vormt van dit bijzondere verhaal over Edward. Hierdoor sluit het verhaal toch enigszins goed af.

★★★★
Titel: Lieve Edward | Auteur: Ann Napolitano | Uitgeverij Luitingh Sijthoff | Categorie: roman | Verkrijgbaar als paperback en E-book  | 320 pagina’s | ISBN13: 9789024583706 | Verkrijgbaar sinds: februari 2020 | Recensent: Dayenne Wamsteeker | Datum recensie: 04-03-2020 | Prijs: €20,99 – E-book €12,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.