Het biechtgeheim


Verraad en liefde

Het biechtgeheim is een intrigerende roman die uit twee delen bestaat. In het eerste deel dat in 1943 speelt, leren we pastoor Gerard Stein kennen. Hij is door de bisschop overgeplaatst naar een parochie in Amsterdam. Tijdens het afnemen van de biecht vertelt een jonge vrouw hem dat ze uit wraak het gezin van haar oude werkgever verraden heeft aan de Duitsers. De pastoor wil nadenken over dit gegeven en vraagt haar terug te komen, maar dat doet ze niet. Een tijd later laat ze toch weer van zich horen, haar naam is Johanna Jacobs, ze stelt zelf voor als boetedoening de kruiswegstaties in de kerk op te knappen. Stein gaat akkoord. Wekelijks komt ze in de kerk om haar werk te doen. De pastoor raakt ondanks het verraad dat ze gepleegd heeft, erg onder de indruk van deze vrouw. Hij belandt in een innerlijke strijd door de gevoelens die bij hem opgeroepen worden. In dezelfde tijd raakt pastoor Stein door zijn broer betrokken bij het verzet. Hij wordt heen en weer geslingerd tussen zijn fascinatie voor deze vrouw en het verzetswerk waar hij in terechtkomt.

“Met wie heeft hij nu werkelijk van doen? Een gelovige zich schuldig voelende vrouw of een geraffineerde snol die volop meedoet aan de kermis die zij zelf zo hartgrondig verfoeit.”

Het tweede deel speelt zich af na de oorlog in 1949. Inmiddels heeft Gerard Stein zijn ambt neergelegd, omdat zijn broer gefusilleerd is en ook omdat hij geen vrede meer kan vinden in het celibaat. Hij verhuist naar Nijmegen waar hij bijles gaat geven aan studenten om in zijn levensonderhoud te voorzien. Omdat Johanna hem net voordat ze verdween, iets in bewaring heeft gegeven, gaat hij naar haar op zoek. In dit deel komen een paar onverwachte plotwendingen voor, die de vaart in het verhaal brengen.

Het verhaal boeit vanaf de eerste zin, je wordt meteen meegenomen in het gevecht dat de pastoor levert om grip te krijgen op zijn innerlijke strijd. Het is een meeslepend verhaal over eerlijkheid naar jezelf toe en luisteren naar de stem van je geweten. Het eerste deel mag dan wat traag zijn, in het tweede deel wordt dit alleszins goed gemaakt. Ondanks dat Gerard Stein misschien verkeerde keuzes maakt, kunnen we sympathie opbrengen voor zijn worsteling.

Van de Wardt heeft een authentieke roman geschreven, waarin termen voorkomen die misschien niet bij iedereen bekend zijn, omdat ze stammen uit de 40-er jaren van de vorige eeuw. Het betreft katholieke gebruiken en gangbare begrippen uit WO II. Het loont de moeite de betekenis even op te zoeken, maar voor de voortgang van het verhaal is het niet per se noodzakelijk.

Het boek leest vlot, het heeft een prettige en toegankelijke schrijfstijl. De hoofdpersonages worden raak getypeerd, de minder belangrijke personen blijven wat aan de oppervlakte. Het biechtgeheim is een meeslepende roman die je laat nadenken over goed en kwaad, over wat je zelf zou doen in zo’n situatie. Kun je bepaalde zaken met je geweten in overeenstemming brengen? Deze indringende vragen zorgen ervoor dat je nog lang bezig blijft met het verhaal, als je het boek dichtgeslagen hebt. Dit nodigt zeker uit tot het lezen van de andere boeken van de hand van Anthonie van de Wardt.
★★★★
Titel: Het biechtgeheim | Auteur: Anthonie van de Wardt | Uitgeverij Elikser | Categorie: literatuur, romans | Verkrijgbaar als paperback | 165 pagina’s | ISBN13: 9789463651820 | Verkrijgbaar sinds: november 2019 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 05-03-2020 | Prijs: € 17,50 | Bestellen

35 tweedehands topboeken met 35% korting

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.