De Zoon van de Slang


Recensie De Zoon van de Slang door Fany van Hemelen:
Het meesterlijke einde van de grootse dark-fantasyreeks Kukulkans Meesterplan

Citaat:
Het Niets was een toestand die allesomvattend was en in harmonie met zichzelf. In deze oneindigheid zonder ruimte en tijd ontstond er een bewustzijn. Het was anders dan het hem omringende omdat het wist dat het was. Het was alleen, het was leeg en daarom noemde het zichzelf de Leegte. Na zijn naamgeving kwamen de dromen. Het zag de Ouroborus, de staart-eter, als symbool van de grote kringloop, het Niets als een herinnering aan gisteren, en het uitbundige leven als een visioen van morgen. Als katalysator die een nieuwe periode in de cyclus op gang bracht, stelde de Leegte zich de schepping tot doel.

De Leegte had een plan waarbij Akash de schepper zou worden, de maker en beheerder van het leven, de brenger van hoop in het absolute niets, maar dit draaide enigszins anders uit, want toen de droom van de Leegte werkelijkheid werd, verstoorde dat de perfectie van het allesomvattende niets en door de krachten die vrijkwamen ging de harmonie in de schepping verloren. Akash werd waanzinnig en riep op tot de eeuwige strijd. Het Meesterplan van Kukulkan was noodzakelijk om het universum te redden.

Wat ben ik blij met dit deel. Raadsels worden opgelost, emoties worden voelbaar en er is een machtige strijd met een hoopvolle boodschap. Omdat het verhaal nu meer vanuit de wezens zelf verteld wordt en me daardoor meer raakt, kan ik me nu volledig inleven in hun waarheid en karakter. De Zoon van de Slang verbindt mens, dier, god en demon in het verleden, heden en de toekomst. Het wervelende einde is een nieuw begin.

In de eerste twee delen De Jaguarkrijger en de Weerbeer zijn de magische hoofdfiguren Juan, Peter, Monica en Tom. De Gevederde Slang Kukulkan heeft immers in opdracht van de god Leegte hun toekomst mee uitgestippeld en deze is zeker niet altijd fraai. In het orakelboek van Kukulkan zijn de wetten van de schepping opgenomen; daar lezen we ook dat de Leegte geen andere oplossing had. De Leegte kon niet anders dan het bijzondere pact tussen hem en Akash te volgen, maar door dit verbond en de oproep van Akash naar bloed en pijn veranderde de droom in een nachtmerrie.

In het universum van De Zoon van de Slang liggen goed en kwaad soms dichter bij elkaar dan gedacht.

Victor, het Reddende Kind, is heel zijn leven lang door zijn ouders, Monica en Peter, in onwetendheid opgevoed, maar nu komt hij aan de beurt. Nadat Victor zijn vader Peter verloor op een wrede onbegrijpelijke manier en hij nu de urn met de as van zijn moeder Monica naar haar rustplaats in Chili brengt, komt alles in een stroomversnelling. Na zijn vaders dood was hij boos op de Chaos en de Leegte. Hij begreep niet waarom ze dit hadden laten gebeuren. Die dag besloot hij geen enkel persoon nog te vertrouwen en voor niemand nog te buigen. Stilaan ontdekt hij nu de geheimen die voor hem verborgen waren en samen met zijn vrienden worden de voorbereidingen getroffen om voor eens en altijd Akash te verslaan. Zal hij zijn emoties de baas kunnen en zijn bijzondere gaven en geschenken durven gebruiken om zijn lotsbestemming te vervullen?

Alle wapens, zieners en beschermers worden opgeroepen en de verdediging wordt in stelling gebracht. De gevaarlijke vijand pakt ook nu weer uit met inventieve strategieën, maar de goede kant komt meedogenloos uit de hoek. Om Akash te verpulveren worden bijzondere allianties gevormd en worden levens zonder boe of ba opgeofferd. Maar is er wel een winnaar?

Waar De Jaguarkrijger en De Weerbeer vrij afstandelijk geschreven zijn, is De Zoon van de Slang meer in de gedachten, gevoelens van de protagonisten en vijanden gedoken. In deze spetterende finale vol actie zie ik verschillende oude personages terug en ontmoet ik nieuwe wonderlijk gruwelijke en tegelijkertijd vertederende figuren. Dit laatste boek is het minst ingewikkelde van de trilogie en het grijpt me door de beeldende stijl en goede karakterontwikkeling dadelijk bij de strot.

Als ik denk: “Nu weet ik wel hoe de vork in de steel zit”, dan bam.. verrast het verhaal met weer een onverwachte twist. De manier waarop de auteur de samenhang tussen alles weergeeft en hoe hij me eindelijk Kukulkans Meesterplan verduidelijkt, is echt genieten. . De Zoon van de Slang ontsluiert verschillende waarheden en bewijst dat manipulatie van alle tijden is. Opnieuw verwerkt Peter Varg de actuele ellende en fouten van onze maatschappij, op een creatieve manier, in deze duistere vertelling.

De Gevallen Engelen, eerdere makers van leven, die verstoten werden door Akash, komen veelvuldig aan het woord in deze eindstrijd, het Armageddon. Wat was het zalig om deze ideeën, frustraties en sinistere plannen van hen te leren kennen. De eindstrijd speelt zich af op kosmisch niveau, maar ook op de Aarde. Deze oorlog lijkt eenvoudig te gaan tussen het donker en het licht, maar in deze verdorven wereld is niets eenvoudig. De Zoon van de Slang is de ultieme confrontatie waarin iedereen, goed of slecht, voor moeilijke beslissingen komt te staan en waarbij eindelijk duidelijk wordt, of het allesoverheersende Niets de Leegte zal verdringen.

Hoewel de dark-fantasyreeks Kukulkans Meesterplan me een eng universum laat zien, is er plaats voor een straaltje licht in deze grimmige wereld. Liefde, hoop en loyaliteit zijn het antwoord op haat en machtsmisbruik in deze unieke schepping.

★★★★
Titel: De Zoon van de Slang | Serie:Kukulkans Meesterplan- deel 3 | Celtica Publishing | Auteur: Peter Varg | Verkrijgbaar als : Paperback en E-book | ISBN13: 9789491300905  | Verkrijgbaar sinds 13-01-2020 | 318 pagina’s  | Categorie: Fantasy | Recensent: Fany Van Hemelen | Datum recensie: 12-3-2020 | prijs: €18,95 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.