In de tunnel


Recensie In de tunnel door Antoinette van Steeg:
De Utrechtse Arjaan van Nimwegen heeft al meerdere boeken geschreven, maar was voor mij een nog onbekende auteur. Dit jaar verscheen In de tunnel en de cover en beschrijving van het boek trokken mij aan. De eerste kennismaking met deze auteur werd hiermee een feit.

Wat mij direct opviel, is de schrijfstijl die Van Nimwegen hanteert. Het is anders dan de gemiddelde schrijfstijl die ik lees en ik moest hier erg aan wennen. Vanuit het niets lijkt het verhaal te beginnen en de verschillende personages zorgden ervoor dat ik mijn aandacht bij het boek moest houden.

Maar waar gaat het verhaal over? Het geheel speelt zich af in de Achterhoek waar een aantal moorden uit het verleden, zo’n veertig jaar geleden, de hoofdrol spelen. Wie wisten van die moorden af? Wie had deze moorden gepleegd? De verteller gaat langs de personen die hier meer over zouden moeten weten en zijn gesprekken en bezoeken aan hen leveren de basis voor dit verhaal. Maar wat is zijn eigen rol destijds geweest? Zijn geheugen is in de loop der jaren ook verminderd en zijn zoektocht zorgt ervoor dat herinneringen tot leven komen.

Destijds had de verteller een romance met een meisje, Hanne, die uiteindelijk ook een van de slachtoffers werd. Wie heeft haar in de tunnel omgebracht? Waren het wel de broers Theunissen? Uiteindelijk komt de waarheid boven tafel na veertig jaar.

Achter in het boek vertelt de auteur in een naschrift hoe hij tot dit boek is gekomen. Na een vakantieliefde ontdekte hij dat zijn liefde vier jaar na hun romance is vermoord. Na een research over deze moord is dit verhaal ontstaan. Ik moet zeggen dat ik na het lezen van dit naschrift anders naar het geheel ging kijken. Het is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, dat de auteur in een boekvorm heeft gegoten.

Wat vond ik nu uiteindelijk van In de tunnel? Tja ik moet zeggen dat ik met wisselende gevoelens het boek gelezen heb. De schrijfstijl is afstandelijk en niet echt een spannende roman zoals wordt gesuggereerd. Het is meer een zoektocht naar het verleden, waarbij de lezer wordt meegenomen naar een geschiedenis waarbij niets is zoals het lijkt.

Persoonlijk hou ik erg van boeken die met een vlotte schrijfstijl. Boeken die ik in één keer uit wil lezen. Bij In de tunnel was dit gevoel minder en was ik meer zoekende naar waar de auteur met zijn verhaal exact heen wilde. Uiteindelijk heb ik het boek deels herlezen waardoor ik een ander beeld kreeg van het geheel. Dit is een bijzondere roman waarvoor je de tijd moet nemen..

★★★
Titel: In de tunnel | Leesfragment | Auteur: Arjaan van Nimwegen | Uitgeverij Wereldbibliotheek | Categorie: literaire roman | Verkrijgbaar als paperback en E-book | 256 pagina’s | ISBN13: 9789028450110 | Verkrijgbaar sinds: 21-01-20 | Recensent: Antoinette van Steeg | Datum recensie: 14-3-2020 | Prijs: € 22.99 (€ 12.99 ) | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.