Carmens kookpunt


Recensie Carmens kookpunt door Hannie van Grol:
Veelbelovend debuut

Bij het lezen van de titel Carmens kookpunt denk je niet meteen aan een thriller, maar de tekst op de achterflap getuigt van het tegenovergestelde. Carmen Prins is een foodvlogger, ze heeft een tweeling en is gescheiden. Met z’n drieën zijn ze op weg naar Terschelling, waar Carmens moeder woont. De laatste heeft haar met klem verzocht om in de voorjaarsvakantie naar het eiland te komen, want ze heeft wat belangrijks te bespreken. Op de boot treft Carmen haar broer Jelle, die ze zeker al zes jaar niet heeft gezien. Het contact verloopt wat stroef en later zal blijken, dat Jelle in de gevangenis heeft gezeten. In die tijd heeft Carmen geen contact met haar broer gehad. Hun moeder heeft altijd in zijn onschuld geloofd.

In het huis van hun moeder aangekomen blijkt dat zij overleden is. Alles wijst op zelfmoord. Een politieonderzoek volgt en een extra schouwarts die ingeschakeld moet worden, zorgt ervoor dat de begrafenis op zich laat wachten. Dan begint de zoektocht van Carmen naar de reden waarom haar moeder tot deze daad is gekomen. Daarbij gebeuren er op het eiland meerdere dingen die ervoor zorgen dat het verhaal vaart behoudt. Een storm teistert Terschelling. Carmens vader, die ook op het eiland woont en al jaren geleden gescheiden is van haar moeder, is dementerend. Toch lijkt hij af en toe opmerkingen te maken die vragen oproepen. Maar enkele ogenblikken later is zijn geest weer afwezig. Verschillende personen passeren de revue. Zo is er Hein Bonnema, die heel veel zorg besteedt aan Carmens vader. Miller is een mysterieuze figuur die plotseling opduikt en op Carmen een onweerstaanbare indruk maakt. Dan is er nog haar vriendin van vroeger, Maartje, en de twee mensen van de politie die het onderzoek leiden. Een minderjarig gothic meisje, Jorien, speelt een onduidelijke rol in het verhaal.

Carmen Prins heeft een vlotte stijl van schrijven, ze weet de aandacht gevangen te houden. De personages worden goed neergezet en er komen meerdere thema’s voor in het boek. Natuurlijk is dat de geheimzinnige zelfmoord van haar moeder, de dementie van haar vader en ook het verlies van een kind in het verleden. Telkens wordt er een tipje van de sluier opgelicht rond de raadselen van het overlijden: is er wel sprake van zelfmoord? Wat vertelt vader Bert aan waarheid, wie is Miller en wat heeft er rond broer Jelle gespeeld? Vanaf het begin word je het verhaal ingetrokken, maar als de schouwarts het lichaam niet vrijgeeft en nader onderzoek vereist, wordt er veel aandacht besteed aan andere zaken die zich op het eiland afspelen. Die leveren niet allemaal direct een bijdrage aan de afwikkeling van de moordzaak en eigenlijk leiden ze af van het centrale thema.

De vraag waarmee je blijft zitten als het boek dichtgeslagen is, is of het verhaal werkelijkheid of fictie is. Carmen Prins is in het echte leven ook foodvlogger, ze is te vinden op Instagram (foodieCarmen). Ook in het boek zet ze filmpjes op haar foodvlog van de gerechten die in het verhaal voorkomen (achter in het boek staan de recepten ook beschreven). Bovendien geeft ze in het dankwoord aan dat de namen van meerdere personen veranderd zijn in verband met de privacy. Misschien zijn bepaalde personen echt, misschien heeft de dood van haar moeder op deze manier plaatsgevonden. Het kan een autobiografisch verhaal zijn, maar het kan ook totale fictie zijn. In ieder geval is het boek de moeite waard om te lezen en hopelijk laat Carmen Prins meer van zich horen.

★★★★
Titel: Carmens kookpunt | Auteur: Carmen Prins | Uitgeverij: De Crime Compagnie | Categorie: thriller | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 299 pagina’s | ISBN13: 9789461093998 | Verkrijgbaar sinds: februari 2020 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 16-03-2020 | Prijs: € 17,95 -e-book € 4,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.