De jongen op het dak


Recensie De jongen op het dak door Sandra Hutchison:
Aangrijpend jeugdboek over rouwverwerking

Elke dag zit er een jongen op een dak. Hij is daar graag, sinds het overlijden van zijn zusje komt hij liever zo min mogelijk in aanraking met andere mensen. Zijn vader heeft het gezin allang verlaten. Zijn moeder geeft haar zoon de ruimte om zijn verdriet op zijn manier te verwerken.

Vanaf zijn plekje op het dak kan hij de vele straten en het park aanschouwen. Hij ontdekt patronen in het gedrag van mensen. Zijn observaties worden steeds sterker. Hij leert dat andere mensen ook met emoties worstelen. Zoals de nieuwe buurman aan de overkant, de dame op het bankje in het park en de man in pak. Maar de jongen kan hier niets mee, of toch….

Hij zit daar veilig op zijn dak, niemand kijkt omhoog. Totdat er een meisje langskomt. Zij ziet hem! Zou zij zijn isolement kunnen doorbreken?
De jongen op het dak maakt indruk. Het jeugdboek is geschikt voor kinderen vanaf circa negen jaar, maar ik weet zeker dat ook veel volwassenen onder de indruk zullen zijn van dit verhaal en de veelzeggende illustraties. Aan de vormgeving is duidelijk veel aandacht besteed en dat komt het verhaal ten goede. Het geheel maakt een serene indruk.

Het verhaal leest ondanks het zware onderwerp gemakkelijk weg. Het geheel laat een blijvende indruk achter en het verhaal heeft een positief eind. De boodschap is duidelijk: heb oog voor elkaar! De jongen op het dak is zeker een aanrader voor iedereen die een groot verlies heeft geleden. Maar eigenlijk is dit een boek dat iedereen even zou moeten lezen, het verdient je aandacht. Het laat op eenvoudige wijze zien wat verlies en eenzaamheid met iemand kan doen en hoe dit soms op eenvoudige wijze doorbroken kan worden. Mooi boek voor in de klas en thuis.

★★★★★
Titel: De jongen op het dak | Leesfragment | Auteur: Aline Sax | Illustrator: Sassafras De Bruyn | Uitgeverij De Eenhoorn | Categorie: jeugdboeken | Uitvoering: hardcover | 144 pagina’s | ISBN13: 9789462914520 | Verkrijgbaar sinds: 12-02-2020 | Recensent: Sandra Hutchison | Datum recensie: 16-03-2020 | Prijs: €22,50 | Bestellen

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.