Julius Zebra-Gigagrappig moppenboek


Recensie Julius Zebra Gigagrappig moppenboek door Sonja Hubregtse:
Boordevol weetjes over het Romeinse Rijk

Na vier fantastische leesboeken (Rollebollen met de Romeinen, Bonje met de Britten, Ellende met de Egyptenaren en Gedonder met de Grieken) komt Gary Northfield nu met het Julius Zebra Gigagrappig moppenboek. Julius gaat stap voor stap door de tijd heen, waarbij hij begint bij de Romeinen, de oude Britten, de oude Egyptenaren en als laatste langsgaat bij de oude Grieken. De vraag is natuurlijk…wie van deze groepen zijn het leukst, het grappigst, het meest hilarisch?

Wij zijn al bekend met een aantal van Gary Northfields boeken, dus keken we erg uit naar dit moppenboek. Aan de ene kant vonden we het enigszins tegenvallen, omdat we ervan uitgingen dat het echt een moppenboek was. Naar onze mening zijn het niet echt moppen, maar meer komische illustraties of korte strips. De illustraties zijn op dezelfde wijze gemaakt als in de bekende leesboeken. Deze zijn leuk verzonnen, mede door de uitdrukkingen op de gezichten (boos, afwachtend, blij, etc.). De grappen of moppen vonden wij niet altijd goed, maar juist doordat de schrijver, door middel van een illustratie, zich afvraagt of het ‘ooit nog grappig zal worden’ of zich afvraagt of er mensen zijn die het grappig vinden, zorgt dit er juist voor dat je toch moet lachen.
Ook komen er leerzame details in voor, maar door de hoeveelheid malligheid weet je niet precies wat je wel en niet moet geloven. Ik ben trouwens van mening dat er niet altijd een leereffect in leesboeken hoeft te zitten, aangezien het plezier van lezen ook gestimuleerd wordt door (onder andere) humor. De beste grap vonden wij van de oude Egyptenaren komen. Deze grap ging over mummies.

De combinatie van de vele humoristische illustraties en de tekst zorgen ervoor dat het een prima en soms lachwekkend boek is, waardoor het vermakelijk is. De onderwerpen zijn gekozen uit de voorgaande boeken, waardoor de illustraties van de personages de lezer bekend voorkomen. Dit boek is prima te lezen en te snappen zonder de voorgaande reeks gelezen te hebben.

Een interessant onderwerp vonden wij de Romeinse cijfers en de hiërogliefen. Je kunt meteen oefenen om je eigen naam in hiërogliefen te schrijven. Uiteraard kan de schrijver het niet laten om ook hier een hilarische grap te maken (in hiërogliefen). Achter in het boek staan nog enkele creatieve ideeën om te knutselen. Je krijgt de kans om Julius aan te kleden als oud-Griekse soldaat en om je eigen Griekse kruik of urn te maken.

★★★★
Titel: Julius Zebra Gigagrappig moppenboek | Leesfragment | Auteur: Gary Northfield | Uitgeverij Luitingh-Sijthoff | Categorie: Zelfleesboeken | Uitvoering: hardcover | 80 pagina’s | ISBN: 9789024588749 | Verkrijgbaar sinds: 5 maart 2020 |Recensent: Sonja Hubregtse | Datum recensie: 13-03-2020 | Prijs: € 8,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.