Schijtscheiding


Recensie Schijtscheiding door Antoinette van Steeg:
Het ware verhaal achter uit de hand gelopen scheidingen

Jan- Willem Smeyers schrijft al tien jaar columns over opvoeding, kinderen en zijn eigen leven. Daarnaast is hij ook leerkracht, schrijver en therapeut. Met Schijtscheiding debuteert hij als auteur en geeft hij een inkijk in het leven van ouders die in een langdurige en heftige scheiding terecht zijn gekomen. Zelf is de auteur ook gescheiden.

Het boek is geschreven door een Belg, maar is zeer goed te volgen door de Nederlandse lezer. Vanaf de eerste bladzijde bemerk je de vlotte en toegankelijke schrijfstijl en voor ik het wist was ik al halverwege het boek. Niet om de inhoud van de verhalen, maar wel door de benadering van de gebeurtenissen. Want wat is dit boek pijnlijk en schokkend, wetende dat het gebaseerd is op verhalen van de slachtoffers. Ik heb met een brok in mijn keel sommige stukken gelezen.

In Schijtscheiding lezen we de verhalen van slachtoffers, grotendeels vrouw, maar er is ook aandacht voor de mannelijke slachtoffers. Daarnaast lezen we verhalen vanuit betrokken instanties, advocaten en rechters. Elk verhaal raakte mij en ongeloof en machteloosheid voeren de boventoon in de verhalen, vooral omdat er vaak ook kinderen in het spel zijn.

Op de achterflap is het volgende te lezen “Kan iemand mij nu alsjeblieft het recht geven om gerust gelaten te worden? Om wakker te worden uit deze nachtmerrie en verder te gaan met mijn leven?” Dit geeft de inhoud van Schijtscheiding goed weer. De pijn en het verdriet om de scheiding wordt overschaduwd door ex-partners, die de auteur liever co-ouders noemt, die willens en wetens de scheiding tegenhouden om de ander te wreken. Maar ook veel voorbeelden vertellen dat elke situatie die de ex kan tegenhouden, ook maar tegengehouden wordt om weer de gang te maken naar de rechtbank. Denk aan toestemming voor activiteiten van kinderen, dagen wisselen en leugens verspreiden over de ander. Hierdoor ontstaat er een schrijnende situatie die de kinderen schaadt en de partner kapotmaakt, zowel fysiek, mentaal als financieel.

Jan- Willem Smeyers zegt aan het begin van het boek dat hij één kant (van de slachtoffer) optekent in dit verhaal, maar dat maakt voor het geheel niet uit. Het is goed om inzicht te krijgen in hoe het is, als scheidingen zo langdurig zijn en een strijd worden, waar in sommige gevallen bewust voor gekozen wordt om de ander kapot te maken.

Schijtscheiding is een compleet boek dat een eyeopener zal zijn voor veel mensen. Het is een boek dat door hulpverleners gelezen zou moeten worden, om te lezen, voelen en ervaren wat een vergaande consequenties langdurige en heftige scheidingen kunnen betekenen voor diegenen die het overkomt. De auteur heeft een tienpuntenplan in zijn boek opgetekend dat gebaseerd is op de gezamenlijke wijsheid van alle betrokkenen. Het zijn simpele en realistische punten die hopelijk opgepakt worden. Ik heb met ongeloof en emotie dit boek gelezen. Schijtscheiding zal ik zeker niet snel vergeten. Het is een boek dat ogen opent en hopelijk voor veel mensen een opstap mag zijn na een scheiding zonder gedoe en strijd.

★★★★
Titel: Schijtscheiding | Subtitel: Het schrijnende verhaal achter uit de hand gelopen scheidingen | Leesfragment | Auteur: Jan-Willem Smeyers | Uitgeverij Boekpunt | Categorie: waargebeurd/biografieën/drama | Verkrijgbaar als paperback | 226 pagina’s | ISBN13: 9789460794841 | Verkrijgbaar sinds: 14 oktober 2019 | Recensent: Antoinette van Steeg | Datum recensie: 17-3-2020 | Prijs: € 25.- | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.