Het spel


Recensie Het spel door Hannie van Grol:
Een dodelijk spel met onbekende tegenstanders

Het spel is het tweede deel rond misdaadverslaggever en schrijver, Rasmus Rasmussen, kortweg Ras Mus genaamd. Beide delen zijn prima los van elkaar te lezen, maar als je het eerste deel Boeman wel gelezen hebt, ben je al bekend met de hoofdpersoon. In dit tweede deel heeft Ras Mus zijn knieoperatie achter de rug en ook zijn boekpresentatie is geweest. Nu hij denkt in rustiger vaarwater te komen, wordt er een aanslag op zijn leven gepleegd, waaraan hij ternauwernood ontsnapt. Maar als elders in Kopenhagen meer aanslagen plaatsvinden, die allemaal bekende personen betreffen, wil Ras ontdekken wat de verbindende factor is.

Omdat zijn woning vernield is, trekt hij in bij zijn dochter Annelie. Maar diegenen die aan de touwtjes trekken, weten hem telkens te vinden en bedreigen ook zijn dochter. Dit maakt hem kwetsbaar en nog meer gedreven om het raadsel op te lossen. Hij gaat op zoek naar een andere zeer belangrijke schakel in het spel, Sture Bengtson, een miljonair, op wie ook een aanslag gepleegd is. Dan begint de jacht op de onbekende spelers met veel actie en geweld. Lange tijd blijft het onduidelijk welk spel er gespeeld wordt en wie aan de touwtjes trekt in dit dodelijke spel, waarin de pionnen als prooidieren opgejaagd worden.

In tegenstelling tot het eerste deel Boeman word je in Het spel vanaf de eerste pagina geconfronteerd met spanning en dreiging, zodat je meteen in het verhaal zit. Het verloop van het spel wordt zeer minutieus beschreven, af en toe een beetje to much. Als Ras een locatie binnendringt om die te onderzoeken, worden iedere gang, iedere ruimte, iedere deur, ieder raam, ieder hoekje genoemd, ook als die geen nieuwe informatie geven. Het geeft het gevoel dat de vaart uit het verhaal wordt gehaald en de aandacht blijft minder gevangen. Maar even later gebeurt er weer iets waardoor de spanning opnieuw terug is.

De schrijfstijl van Linke Breukel is vlot en toegankelijk. Ze heeft een interessante plot bedacht die erom vraagt mee te denken om het raadsel te ontrafelen. De vraag wie er achter dit moorddadige spel zit, wordt pas op het eind van het boek duidelijk. Het is een actiethriller waarbij gruwelijkheden en geweld een grote rol spelen. Dit boek leent zich er prima toe om te verfilmen. Dan worden de spannende scènes zichtbaar gemaakt en onbelangrijke details weggelaten. Voor de liefhebbers van actiethrillers is dit boek zeker een aanrader. Het eind is bevrijdend en zeer mooi onder woorden gebracht.

★★★
Titel: Het spel | Auteur: Lineke Breukel | Uitgeverij Village | Categorie: Thrillers | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 306 pagina’s | ISBN13: 9789461852571 | Verkrijgbaar sinds: januari 2020 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 19-03-2020 | Prijs: € 19,95 – e-book € 9,95 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.