Leven tussen hoop en wanhoop


Recensie Leven tussen hoop en wanhoop door Hannie van Grol:
Een bijzonder boek over een bijzondere vrouw

De subtitel bij Leven tussen hoop en wanhoop is: Dagboek van Corrie Nienhuis, Indische oorlogs- en kampherinneringen 1941-1945. Het boek is deels een dagboek en deels een biografisch verslag over haar leven. Tijdens haar leven heeft ze nooit willen praten over haar tijd in Nederlands-Indië, alleen zei ze wat Maleise woorden die ze niet wilde vertalen. Wel had ze aantekeningen gemaakt, die ze na die periode in ongeveer 1700 vierregelige strofen op rijm uitgewerkt heeft. Een neef van haar heeft na haar dood dit boek samengesteld.

Het boek is verdeeld in vier delen. In het eerste deel leren we Corrie kennen voordat ze in 1928 vertrekt als Rode-Kruisverpleegster naar Nederlands-Indië en haar eerste tijd daar. We zien een sterke daadkrachtige vrouw die weet wat ze wil. Het tweede deel start in 1941 met de dagboekfragmenten op rijm. Ze geven een schrijnend beeld van de moeilijke tijd die het leven in de verschillende kampen met zich meebracht. Het harde werken met een minimum aan voeding soms, de oorlogsdreigingen, het overlijden van vrouwen en kinderen door slechte omstandigheden en hygiëne en uiteindelijk de capitulatie van Japan in augustus 1945.

In deel drie heeft Dr.Ir. Margaret Leidelmeijer de dagboeken in proza omgezet. Mocht de tekst van de gedichten niet altijd even duidelijk zijn, dan biedt dit deel een mooie aanvulling. In deel vier wordt Corries leven na de bevrijding beschreven. In februari 1946 keerde ze weer terug naar Nederland, waar ze geleefd heeft in Den Haag en Groningen. Ze overleed op 2 februari 1986, ondanks haar zware leven, vol dankbaarheid en met een rotsvast vertrouwen op God die haar toch altijd bij had gestaan. Ook zijn er aan het boek nog diverse bijlagen toegevoegd met extra gedichten van haar hand, verklarende lijsten met personen en plaatsen, alsook een verantwoording en bronvermelding en verklarende voetnoten.

Heel bijzonder bij dit boek zijn de foto’s die een prachtige aanvulling op de tekst zijn, maar ook afbeeldingen van authentieke documenten als brieven en fragmenten van de geschreven gedichten. Hoewel het boek ruim 470 bladzijden kent, leest het heel vlot. Het verhaal boeit van het begin tot het eind, zodat je door blijft lezen en het boek uit is voor je het beseft. Het is een schrijnend verhaal over de Tweede Wereldoorlog, maar dan aan de andere kant van de wereld. Een tijd en plaats waarvan wel het nodige gepubliceerd is, maar nooit op deze indringende en persoonlijke wijze. En zo goed gedocumenteerd.

Leven tussen hoop en wanhoop is een bijzonder boek dat iedereen zou moeten lezen. Ook in Nederlands-Indië heeft zich veel strijd en ellende afgespeeld, waar wij te weinig van op de hoogte waren. Bewondering voor de sterke vrouw die Corrie Nienhuis was, voor haar moed en doorzettingsvermogen, is wat overblijft na het dichtslaan van het boek. Voor iedereen, maar zeker voor diegenen die te weinig weten van deze oorlog in Nederlands-Indië, is dit echt een aanrader!

★★★★★
Titel: Leven tussen hoop en wanhoop | Samenstellers: Marten en Frieda van der Molen-de Vries | Uitgeverij Palmslag | Categorie: dagboek/biografie | Verkrijgbaar als paperback | 473 pagina’s | ISBN13: 9789493059276 | Verkrijgbaar sinds: november 2019 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 21-03-2020| Prijs: € 22,50 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.