Shanghai Dream 1 – Exodus 1938


Recensie Shanghai Dream-Exodus 1938 door Sandra Hutchison:
Een krachtig tweeluik over een lange reis met als eindbestemming: Shanghai.

Het is het jaar 1938, Europa staat aan het begin van een nare oorlog. Bernard en zijn vrouw Illo wonen in Berlijn. Vanwege hun joodse afkomst zijn ze daar niet langer meer welkom. Hun werk in de filmindustrie wordt voor beiden verboden, maar ze zijn niet van plan om hun passie zomaar op te geven. Ze besluiten te vluchten, maar dat blijkt nog niet mee te vallen. Zal het hun lukken de oorlog achter zich te laten om samen een nieuw leven op te bouwen in Shanghai of wacht hun daar nog meer ellende?

Exodus 1938 is het eerste deel van de tweedelige stripalbumreeks Shanghai Dream. Het oorlogsverhaal werd geschreven door de Franse auteur Philippe Thirault. Het geheel is gebaseerd op waargebeurde feiten uit die tijd. Zijn inspiratie voor dit album haalde hij vooral uit het vertrek van joden destijds naar de minder voor de hand liggende streken, zoals Shanghai, waar toentertijd de Japanners de macht in handen hadden.

De heldere teksten van Philippe Thirault komen in dit album volledig tot leven dankzij het fraaie werk van de Portugese illustrator Jorge Miguel. Zijn illustraties komen zeer realistisch over en bevatten behoorlijk wat details. De sfeer van deze nare periode uit de geschiedenis wordt goed in beeld gebracht.

Illustratie: Jorge Miguel

Dit eerste album is een pakkende introductie van de personages. Het vluchtelingenverhaal maakt direct indruk. Voor de afloop van dit oorlogsverhaal dat zich afspeelt tijdens WOII, moeten we helaas nog wel even geduld hebben. Het wachten is op het tweede deel dat ons hopelijk een gepast einde zal brengen.

★★★★
Titel: Exodus 1938 | Reeks: Shanghai Dream -deel 1 | Leesfragment | Auteur: Philippe Thirault | Illustrator: Jorge Miguel | Uitgeverij Silvesterstrips | Categorie: stripalbums, oorlog | Verkrijgbaar als paperback en hardcover  | 56 pagina’s | ISBN13: 9789463065672 | Verkrijgbaar sinds: januari 2020 | Recensent: Sandra Hutchison | Datum recensie: 24-03-2020 | Prijs: €19,95 paperback €9,95 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.