Het gerucht


Recensie Het gerucht door Antoinette van Steeg:
Joanna Critchey is samen met haar zesjarige zoon Alfie verhuisd naar Flinstead, een klein kuststadje in North Essex. In Londen, waar ze eerst woonde, werd Alfie op school gepest en een bijkomend voordeel is dat ze nu dicht bij haar moeder woont. Ze heeft een baan gevonden als parttime makelaar en samen pakken ze het leven weer op.

Al snel hoort ze op het schoolplein een gerucht dat ene Sally McGowan, die als tienjarige een jongen heeft vermoord, onder een andere naam in Flinstead zou wonen. Ook al wil Joanna niet meedoen met het verspreiden van dit gerucht, het gebeurt haar toch. Een geruchtenstroom komt op gang en het kuststadje is vol oordelen en beschuldigingen. Want is dit gerucht waar? Wie zou die vrouw nu zijn?

Ondertussen komt de vriend van Joanna bij haar inwonen en wil hij een verhaal schrijven over deze moord. Ook maakt Joanna vriendinnen en sluit zich aan bij een leesclub. Maar het gerucht blijft onderdeel van de gesprekken en het leven van Joanna. Na een aantal gebeurtenissen die zich gedurende het verhaal goed opbouwen, komt het gerucht tot een uitkomst die Joanna nooit had kunnen denken en verwachten. Hoe gaat ze om met deze waarheid? Hoe heeft dit geheim zo lang onder de radar kunnen blijven?

Lesley Kata heeft met Het gerucht een goed debuut geschreven dat een sterke spanningsboog heeft. Het is meer een psychologische thriller dan alleen maar een thriller. Langzaam brengt ze het geheel tot een onverwachte climax die de lezer zal kunnen verrassen. Het onderhuidse gevoel beklijft bij de lezer en dit zorgt ervoor dat je wilt doorlezen.

Ik heb genoten van de schrijfstijl en opbouw van dit boek dat zich voornamelijk in de tegenwoordige tijd afspeelt. Daarnaast zijn er korte passages die verteld worden vanuit de moordenaar en krijgt de lezer een aantal krantenartikelen te lezen die zich in het verleden afspeelden. Het is een verhaal dat de lezer laat meedenken en het gevoel geeft onderdeel van het gerucht te zijn. Zoveel verdenkingen en dan blijkt pas op het einde wie toch die vrouw was die als tienjarige een moord heeft gepleegd. Het is zo’n boek dat ik niet kon wegleggen en ik was steeds maar aan het denken wie het nu was.

Het gerucht is een boeiend debuut dat ik met veel plezier heb gelezen. Het is een goed opgebouwd verhaal dat door de achterdocht en beschuldigingen beklijvend las.
4.5 sterren

★★★★
Titel: Het gerucht |  Auteur: Lesley Kara | Uitgeverij The House of Books | Categorie: debuut, thriller| Verkrijgbaar als paperback en E-book | 304 pagina’s | ISBN13: 9789044357394 | Verkrijgbaar sinds: maart 2020 | Recensent: Antoinette van Steeg | Datum recensie: 26-03-2020 | Prijs: € 21.99- e-book € 9.99  | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.