Welbeschouwd


Recensie Welbeschouwd door Antoinette van Steeg:
Elizabeth Jane Howard (1923-2014) is bekend van haar bestsellerreeks De Cazalets. Welbeschouwd schreef ze al in 1956 en is nu in het Nederlands vertaald. Een boek dat net als De Cazalets een prachtige geschiedenis vertelt waarvan ze de inspiratie haalde uit haar eigen privéleven.

Welbeschouwd begint met een uitgebreid voorwoord van Hilary Mantel, waarna de lezer kennismaakt met volgens velen Howards beste roman ooit. Wat opvalt tijdens het lezen, is dat ook al is het boek in 1965 verschenen, het geheel niet ouderwets leest en aanvoelt. Howard weet de sfeer direct te zetten en ik had gelijk een gevoel van herkenning en thuiskomen. Haar schrijfstijl is hetzelfde als in De Cazaletsreeks en ook de opdeling in vijf delen is gelijk aan deze serie.

Het boek begint in 1950, het jaar van de scheiding, en gaat terug in de tijd naar 1926, het jaar dat de Britse Antonia Conrad Fleming ontmoet. Het verhaal is gebaseerd op het leven van Howard. Zelf trouwde Howard driemaal en haar nogal onstuimige leven bracht voldoende voeding voor dit verhaal. Zowel Antonia als Conrad hielden er andere relaties op na, samen kregen ze kinderen, maakten de oorlog mee en toch leken Antonia en Conrad voor elkaar bestemd. Hoe heeft het zover kunnen komen dat de twee uiteindelijk zover uit elkaar dreven dat een breuk de enige oplossing bleek? Het leven van de dan 43-jarige Antonia lijkt te eindigen in een leven alleen. Haar kinderen zijn dan al volwassen en hebben hun eigen leven. Nu Conrad haar verlaat, lijkt er nog weinig te zijn om van te genieten. Hoe zal en kan ze haar leven nu inrichten?

Howard deed er lang over om het boek Welbeschouwd te schrijven. Uiteindelijk kwam het boek pas na vijf jaar uit. Haar prachtige beeldende zinnen die soms lang zijn, zorgen voor een sfeer die ik zeker waardeer. Het zorgt ervoor dat het verhaal en de personages leven. Ikzelf vind de schrijfstijl prettig, maar het is geen verhaal dat ik achtereen kan lezen. Het is zo’n boek dat vraagt om op het gemak te lezen om echt het maximale eruit te halen. Howard is een schrijfster die weet hoe ze de lezer kan laten genieten van een verhaal. Welbeschouwd is een boek dat geen snelle verhaallijn heeft, maar juist een traag kabbelend verhaal is, waarin precies de kracht ligt. Hierdoor waan ik mij in de sfeer die Howard perfect weet te verwerken in haar boeken.

Wie de Cazaletsreeks gelezen heeft, zou zeker Welbeschouwd ook moeten lezen. Het is een gevoel van thuiskomen en zal garant staan voor een aantal prettige leesuurtjes.

★★★★
Titel: Welbeschouwd | Oorspronkelijke titel: The Long View | Leesfragment | Auteur: Elizabeth Jane Howard | Uitgeverij Atlas Contact | Categorie: historische roman | Verkrijgbaar als paperback en E-book | 464 pagina’s | ISBN13: 9789025458874 | Verkrijgbaar sinds: 3 maart 2020 | Recensent: Antoinette van Steeg | Datum recensie: 30-03-2020 | Prijs: € 24.99 (€ 14.99 ) | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.