Jij kan dit (echt)


Recensie Jij kan dit (echt) door Sonja Hubregtse:
krijg meer zelfvertrouwen en laat je dromen uitkomen

Ik denk dat iedereen het wel kent, je ziet je vriend/vriendin, buurman/buurvrouw, collega iets doen waarvan je denkt dat jij dat niet kunt. Of je ziet je favoriete voetballer of turnster op de televisie en je denkt dat zij wel geboren is met dit talent, maar jij jammer genoeg niet.
Na het lezen van dit geweldige boek kom je erachter dat je gedachten totaal niet kloppen. Sterker nog… je eigen gedachten houden je tegen om dit te bereiken ! Het bereiken van iets wat je heel graag wilt, kan iedereen… als je maar de juiste mindset (gedachten) hebt!

Dit boek is ingedeeld in acht hoofdstukken:
Van G.Gewoon naar G.Geweldig
Wat houdt je tegen?
Je fantastische flexibele (klei)brein
Oefening baart kunst zelfvertrouwen
Geniaal, toch?
Kleine stapjes en reuzensprongen
Onder druk
Iedereen aan de kant!

Ergens goed in worden is minder moeilijk dan je denkt. Het boek begint met het verhaal over G.Gewoon, die kansen krijgt bij het tafeltennissen. Dit verhaal is erg belangrijk in het boek, omdat de schrijver er regelmatig op terugkomt. G.Gewoon komt op een keerpunt dat hij óf opgeeft omdat het niet lukt óf doorzet en dan G.Geweldig wordt.

Hoe maak je van je dromen iets wat je echt kunt bereiken? Wat is het geheim van succes? Wat je doel ook is en hoe onhaalbaar het ook lijkt, dit boek laat je zien hoe je je talenten kunt gebruiken om te bereiken wat je graag wilt. De schrijver laat je inzien welke ingewikkelde dingen je al kunt en hij maakt de lezer duidelijk dat je veel moet oefenen.

Het boek Jij kan dit (echt) is speciaal voor kinderen in de pubertijd (10-14 jaar), maar aangezien ook kinderen van bijvoorbeeld 9 jaar of juist 15/16 jaar met een fixed mindset (vastzittende gedachten) worstelen, kan ook deze groep het boek prima lezen. Ik heb zelfs als volwassene er veel van geleerd. Het verhaal leest lekker en je kunt het op jezelf reflecteren. De schrijver gebruikt ook regelmatig woorden die de jeugd zeker zullen aanspreken (b.v. selfie, chillen, etc.). Ook wordt er vaak een flinke dosis humor gebruikt (‘hupt op en neer als een kikker met ADHD’). Door de speelse opmaak van tekst (door het gebruik van verschillende lettertypen) en leuke, eenvoudige illustraties zal het de doelgroep zeker aanspreken. Er zijn geen lange stukken tekst achter elkaar te vinden in het boek.

Wij vonden het erg leerzaam. Doordat de schrijver veel voorbeelden noemt van zichzelf en ook van andere beroemde mensen, komt het binnen bij de jeugd. Je gaat aan de slag om je eigen mindset eens goed onder de loep te nemen. Het onderdeel ‘check je mindset’ heeft ons daarmee geholpen. Eén heel klein minpuntje van het boek is dat het veel voorbeelden van sporters betreft, maar laten we eerlijk zijn: deze personen hebben ook het meest te maken met falen, doorzetten en winnen. Ook déze voorbeelden kun je uitstekend gebruiken voor je eigen (vaste, niet-sportieve) mindset, want de stappen die je moet nemen zijn ook daarbij hetzelfde.

Een fantastisch boek over het omgaan met falen, zelfvertrouwen, doorzettingsvermogen en je dromen bereiken.

★★★★★
Titel: Jij kan dit (echt) | Leesfragment | Auteur: Matthew Syed | Uitgeverij Condor | Categorie: Zelfleesboeken | Uitvoering: paperback | 160 pagina’s| ISBN: 9789492899873 | Verkrijgbaar sinds: maart 2020 |Recensent: Sonja Hubregtse | Datum recensie: 01-04-2020 | Prijs: € 15,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.