Mijn kind, mijn spiegel


Recensie Mijn kind, mijn spiegel door Dayenne Wamsteeker:
Lessen van een kleine leermeester

Wanneer je een kind krijgt, verandert er heel wat in je leven. Toen Fleur van Groningen moeder werd, had dit grote impact en bracht haar zoon haar vele levenslessen. Aan de hand van herkenbare anekdotes vertelt Fleur wat haar baby haar geleerd heeft in de eerste negen maanden van zijn leven. Zo leert ze los te laten, met haar perfectionisme om te gaan en heeft ze meer zelfkennis gekregen.

In het eerste deel van Mijn kind, mijn spiegel maak je als lezer nader kennis met de Vlaamse journalist Fleur van Groningen. Zo lees je over haar jeugd, haar liefdes, haar babywens en de komst van haar zoon. In het tweede deel van het boek komen de levenslessen aan bod. Het gaat hierbij om onderwerpen als: loslaten, empathie, hoogsensitiviteit en zelfrespect. In dit tweede gedeelte staan veel anekdotes en herkenbare persoonlijke verhalen van Fleur van Groningen met haar zoon. Zo geeft ze mee hoe belangrijk het is dat kinderen zich leren hechten en welke invloed dit heeft op hun verdere leven. Maar dat het voor ouders van belang is dat ze hun kind leren loslaten, dit gaat gedurende het leven stap voor stap.

Mijn kind, mijn spiegel is een persoonlijk boek van auteur Fleur van Groningen. Ze is open over haar gevoelens en wat zij in haar leven heeft meegemaakt. Het leven van Fleur is niet altijd makkelijk geweest, dat maakt het bewonderenswaardig dat zij zo openhartig is in haar boek. Haar verhaal weet te ontroeren, maar vaak ook een glimlach om je mond te toveren. In het boek passeren allerlei emoties de revue en deze maken het verhaal en de anekdotes levensecht.

Auteur Fleur van Groningen heeft een prettige en toegankelijke schrijfstijl, waardoor het boek vlot leest. Het eerste deel van het boek is chronologisch verteld, daarna volgen de anekdotes per levensles. Dit zorgt voor een fijne samenhang tussen de anekdotes en het maakt daarmee het boek prettig leesbaar. De anekdotes staan cursief vermeld, waardoor ze opvallen. De tekst en reflecties van Fleur zelf staan in normaal lettertype weergegeven, zodat het onderscheid voor de lezer duidelijk is.

Naast de anekdotes en ervaringen van moeder en auteur Fleur van Groningen worden in het boek ook experts aangehaald, zoals therapeutes, wetenschappers en auteurs. De experts worden vaak geciteerd en deze gedeelten staan dikgedrukt in het boek. De (ervarings)deskundigen hebben de auteur geholpen in het begrijpen van de ontwikkelingen van haar baby en de invloed die dit heeft op haar eigen leven. Deze levenslessen kunnen ook voor de lezer interessant en waardevol zijn.

Mijn kind, mijn spiegel is een boeiend en persoonlijk boek, geschreven door journalist Fleur van Groningen. Ik waardeer het boek met 4 sterren.

★★★★
Titel: Mijn kind, mijn spiegel | Auteur: Fleur van Groningen | Overamstel Uitgevers-Horizon  | Categorie: lifestyle, psychologie | Verkrijgbaar als paperback en Epub | 368 pagina’s | ISBN13: 9789492958891 | Verkrijgbaar sinds: 20-02-2020 | Recensent: Dayenne Wamsteeker | Datum recensie: 04-04-2020 | Prijs: €21,99 – e-book €9,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.