Freakshow


Recensie Freakshow door Sheila Vermeulen:
Heb jij de moed om voor jezelf op te komen en jezelf te zijn?

Marc, Tess, Leo, Frits en Erin hebben ieder zo hun eigen problemen, maar vinden wel vriendschap bij elkaar. Dat maakt hen sterker om bijvoorbeeld het hoofd te bieden aan pestkoppen zoals Tristan. Alhoewel dat niet voor iedereen even eenvoudig is.

Wanneer Marc op een dag thuiskomt en in zijn huis een ravage aantreft, is de maat vol en doet hij iets heel onverstandigs. Daarna voelt hij een enorme behoefte om even aan alles te ontsnappen. Zijn vrienden die allemaal wel iets te verwerken hebben, besluiten om met hem mee te gaan.

“ ‘Omigod’! kermde Erin, zodra we het besneeuwde perron op stapten. ‘Wat is het koud!’ De sneeuw leek inmiddels wel van alle kanten op ons af te komen, en met de naderende duisternis in aantocht leek het zaak om zo snel mogelijk onderdak te vinden.” -Barbara M. Veenman

Ze pakken de trein, in de hoop een oplossing te vinden voor hun problemen. Hoe onwaarschijnlijk dit misschien ook mag lijken. Maar zelfs de reis gaat niet zonder problemen. Ze krijgen ongewenst gezelschap, belanden in een zware sneeuwstorm en kruisen het pad van een gevaarlijke seriemoordenaar.

Het young adult boek Freakshow van Barbara M. Veenman laat zich niet eenvoudig in een hokje plaatsen. Het bevat elementen van een thriller, maar is tegelijkertijd ook lief en kwetsbaar. Daarnaast zit het verhaal tjokvol maatschappelijk relevante onderwerpen, zoals pesten, armoede, misbruik, verwaarlozing, eenzaamheid en het vinden van, en opkomen voor, jouw eigen identiteit.

Dat zijn een hoop heftige onderwerpen voor één boek. Barbara M. Veenman heeft weten te voorkomen dat dit voelt als een overload. Waarschijnlijk door het feit dat het verhaal vanuit verschillende personages wordt verteld. Hierdoor vloeit alles natuurlijk het verhaal in, zonder dat het enorme zware kost wordt. Het boek blijft fijn lezen.

Wat ik een beetje miste in het verhaal, was de aanwezigheid van bezorgde achterblijvers op het moment dat de jongeren hun treinreis ondernemen. Niet alle personages zijn gezegend met goede ouders, maar die zaten er wel tussen. Toch waren er geen gedachten aan bezorgde ouders of gemiste oproepen en berichtjes van deze ouders. Wellicht zegt dit meer over mijn persoonlijke beleving van het verhaal dan over het verhaal zelf. Waarbij ook gezegd moet worden, dat dit geen invloed heeft gehad op mijn leesplezier.

De combinatie van spannende en maatschappelijke elementen maakt Freakshow tot een ontzettend leuk boek, dat niet alleen geschikt is voor de young adult lezer. Ik geef het verhaal van Barbara M. Veenman 4 sterren.

★★★★
Titel: Freakshow | Auteur: Barbara M. Veenman | Uitgeverij Boekscout | Categorie: Young Adult | Verkrijgbaar als paperback | 220 pagina’s | ISBN13: 9789463898362 | Verkrijgbaar sinds: december 2019 | Recensent: Sheila Vermeulen | Datum recensie: 05-04-2020 | Prijs: €20,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.