Een giraf met een probleem


Recensie Een giraf met een probleem door Jolanda Kalkman:
Een grappig verhaald prentenboek over hulp uit onverwachte hoek.

Edward de giraf is niet blij met zijn nek. Hij is te lang en te dun en te vlekkerig en nog veel meer. Eigenlijk is hij gewoon veel te nekkerig. Hij had veel liever de nek van een olifant, lekker sterk en krachtig. Of de schitterende nek van een leeuw. Maar Edward is niet de enige die ontevreden is over zijn nek. Ook Christo heeft een probleem met zijn nek. Want door zijn korte nek kan Christo de schildpad nergens bij. En hij zou zo graag willen weten hoe een banaan smaakt! Maar ja, hoe kom je daarbij wanneer je zo’n zielig nekje hebt als hij?

Een giraf met een probleem is een super leuk prentenboek. Het lukt Jory John om zowel jong als oud aan het lachen te krijgen met dit prentenboek. Maar er zit ook een wijze les in: wanneer je een probleem ergens mee hebt, probeer het dan eens van een andere kant te bekijken. Dan zul je zien dat je probleem misschien niet zo groot is als je in eerste instantie dacht.

De illustraties zijn gemaakt door Lana Smith. Zodra je het prentenboek openslaat, vliegen de vlekken je om de oren. Lana weet met haar illustraties de karakters van de dieren goed neer te zetten. Ze heeft de dieren een gezichtsuitdrukking meegegeven, waardoor ook jonge kinderen direct aanvoelen hoe de giraf en de schildpad zich moeten voelen. Vooral om de illustratie van de “plof” van de nek van de giraf op het schild van de schildpad moesten wij erg lachen. Net als om de strikken helemaal aan het eind. Die ogen van Christo zijn geweldig! De openklapbare bladzijde geeft goed weer hoe lang een nek van een giraf wel is.

Ik heb dit prentenboek aan mijn dochter Annechien voorgelezen (4).

Annechien:
“Ik vind dit echt een heel leuk boek, want giraffen zijn mijn lievelingsdieren!” Toen ze het boek voor het eerst zag, sprong ze dan ook een gat in de lucht.
“Ik vind de voorkant niet zo leuk omdat er zoveel grote letters op staan, maar de giraf heeft wel een hele lange nek!” Ze wijst de nek om het boek heen aan.
“Deze giraf is niet slim, want hij weet niet eens wat een miereneter is.” Hier moet ze heel hard om lachen.
“Ik vind het wel zielig dat het boek een giraf met een probleem heet. Want uiteindelijk is zijn nek toch goed. Ik vind de lange nek van een giraf juist zo mooi!” Deze laatste opmerking laat zien dat de boodschap uit dit boek bij jonge kinderen goed overkomt.

Annechien en ik zijn weg van dit prentenboek en van Edward en Christo. We hebben erg om de tekeningen gelachen. Wanneer je als voorlezer er ook nog wat “plof-” en “uitrek”geluiden bij maakt, komt het verhaal helemaal tot leven. Daarom waarderen wij dit boek op 5 sterren.

★★★★★
Titel: Een giraf met een probleem | Auteur: Jory John |Illustrator: Lana Smith | Uitgeverij Gottmer | Categorie: prentenboek | Verkrijgbaar als: Hardcover| 40 pagina’s met illustraties| ISBN13: 9789025770723 | Verkrijgbaar sinds: maart 2020 | Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 07-04-2020 | Prijs: € 14,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.