Oprecht voor de raap


Recensie Oprecht voor de raap door Antoinette van Steeg:
Danny Vandenberk heeft met Oprecht voor de raap zijn derde boek uitgebracht. Vorig jaar las ik Eitjes in de bedpan en was ik positief verrast over dit boek. Zou zijn derde boek net zo verrassend zijn?

Zodra ik Oprecht voor de raap begon te lezen wist ik: dit wordt weer genieten. Danny Vandenberk heeft zo’n eigen schrijfstijl die je laat genieten. Hij weet te spelen met zijn zinnen en woorden en neemt zichzelf hierin zeker niet altijd serieus. Zijn kinderen komen regelmatig voor in zijn verhalen, maar zijn gedachten en zinspelingen slaan vooral op zichzelf. Afwisselend laat de auteur de lezer genieten van zijn gedichten en korte verhalen. Steeds leren we Danny een beetje beter kennen en door zijn speling met woorden laat hij zien hoe hij denkt, tegen zaken aankijkt en geniet van hetgeen op zijn pad komt. Dit zijn geen grote dingen, maar dagelijkse beslommeringen en gebeurtenissen in zijn leven.

Oprecht voor de raap is op dezelfde wijze geschreven als zijn vorige boek. Ik hou ervan, maar het is een bijzondere schrijfstijl die de lezer moet appreciëren om er echt van te genieten. Ik had wederom geregeld een lach op mijn gezicht als ik aan het lezen was. Zo simplistisch hoe hij met woorden weet om te gaan en hier toch een vrolijk geheel van te maken. Het geeft het boek een eigen gezicht dat ik op mijn gemak heb gelezen. Juist dan geniet ik het meest van zijn eigentijdse schrijfstijl. Het is geen boek dat ik achtereen kan lezen, omdat het zo uniek is. Het is echt genieten als je een werk van Danny Vandenberk leest. Hij weet over iets gewoons een bijzonder iets te schrijven. De schrijfstijl is makkelijk, persoonlijk maar met zelfspot. Heerlijk als je dit als schrijver weet te bewerkstelligen en je de lezer hiervan onderdeel kunt maken op een vermakelijke manier.

Danny Vandenberk laat zien dat hij weet hoe hij een lezer met plezier een boek kan laten lezen. Zijn derde boek bewijst dat hij thuishoort in de auteurswereld en dat hij geen eendagsvlieg is. Wie graag luchtige boeken leest die bij de lezer ook nog een glimlach op het gezicht toveren, zou de boeken van Danny echt moeten lezen.

★★★★
Titel: Oprecht voor de raap | Leesfragment | Auteur: Danny Vandenberk | Uitgeverij Het Punt | Categorie: verhalenbundel | Verkrijgbaar als paperback | 294 pagina’s | ISBN13: 9789460794919 | Verkrijgbaar sinds: januari 2020 | Recensent: Antoinette van Steeg | Datum recensie: 16-04–2020 | Prijs: € 20.00 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.