Bloed en beenderen


Recensie Bloed en beenderen door Devika van Steeg:
Bloed en beenderen is het debuut van Tomi Adeyemi. Daarnaast is het ook meteen het begin van een trilogie genaamd the Orïsha legacy.
In Orïsha is altijd magie geweest, totdat de koning besloot om tijdens een zonnewende de maji aan te vallen. De maji zijn mensen vanaf veertien jaar oud, met een donkere huidskleur en wit haar. Wat zo speciaal aan de maji is, is dat ze magische krachten bezitten. Tijdens deze aanval waarin bijna alle maji worden vermoord, ziet Zélie hoe haar moeder wordt vermoord.

Een aantal jaar later beginnen sommige divîner, de kinderen onder de veertien van de maji, tekenen van magie te vertonen na aanraking met een perkamentrol. Wanneer Zélie in de stad Lagos is, komt ze een vluchteling tegen. Deze vluchteling blijkt de prinses Amari te zijn, die deze perkamentrol uit het kasteel heeft gestolen. Ook Zélie’s krachten worden door de rol geactiveerd. Zélie zou graag de magie willen terugbrengen naar Orïsha, voordat het te laat is. Wat ze echter niet weet, is dat ze dit voor de volgende maan moet doen en er staat haar nog een zware reis te wachten.

Samen met de prinses Amari en haar broer Tzain gaat Zélie op reis. Tijdens hun reis komen ze terecht in verschillende gevechten tegen het leger van de prins Inan en krijgen ze ook te maken met veel tegenslagen. Pas als ze beseffen waardoor de koning de magie heeft verbannen, merken ze hoe belangrijk het is als de magie terugkomt.

Zal het hun lukken om op tijd de zonnewende te halen en de magie terug te brengen? En wat voor tegenslagen staan hun te wachten?
Tomi Adeyemi heeft een mooi debuut weten neer te zetten met Bloed en beenderen. Haar schrijfstijl is heel erg vlot, waardoor het verhaal lekker wegleest. De hoofdstukken zijn afwisselend geschreven vanuit Zélie, Amari, Tzain of Inan. Hierdoor krijg je een compleet beeld van alle kanten van het verhaal. Alle hoofdstukken sluiten perfect op elkaar aan, ondanks de verschillende vertellers.

De personages zijn goed uitgewerkt, hoewel veel details over de magie van de personages zijn weggelaten. Ik hoop dat deze nog verder worden uitgewerkt in het volgende deel van the Orïsha legacy.

★ Winnaar van de Goodreads Choice Award voor beste debuut! ★

★★★★
Titel: Bloed en beenderen | Originele titel: Children of Blood and Bone | Auteur: Tomi Adeyemi | Uitgeverij: HarperCollins | Categorie: Young Adult | Verkrijgbaar als hardcover en e-book | 480 pagina’s | ISBN13: 9789402701081 | Verkrijgbaar sinds: 20-3-2018 | Recensent: Devika van Steeg | Datum recensie: 17-04-2020 | Prijs: €17,99 (midprice €10, E-book €9,99) | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.