Formidabele Fabels


Recensie Formidabele Fabels door Sandra Hutchison:
Klassieke dierenverhalen in een aantrekkelijk nieuw jasje.

Dit prentenboek is met recht groots ofwel formidabel te noemen. Het begint al met de opvallende hardcover, waar zo te zien opvallend veel aandacht aan werd besteed. Het boek kan hierdoor wel tegen een stootje en ziet er, dankzij de vormgeving en de illustraties van Marta Altés, direct prachtig uit. Het geheel heeft een luxe uitstraling.

In het fraaie boek staan diverse fabels van Aesopus. Wie Aesopus precies was, weet niemand, men vermoedt dat hij een Griekse slaaf was die in zijn schaarse vrijetijd fabels bedacht en vertelde aan wie ze maar wilde horen. Maar hij kan net zo goed een verzonnen persoon zijn. Auteur Marta Altés heeft van alle fabels die van Aesopus afkomstig zouden zijn, die verhalen verzameld die haar persoonlijk het meeste aanspraken. Zij goot ze in een nieuw en hedendaags jasje, het resultaat is het boek Formidabele Fabels.

De verhalen werden hier en daar ingekort en Elli Woollard schreef ze vervolgens allemaal op een prachtige manier op rijm. Hierdoor lezen de verhalen gemakkelijk en plezierig voor en liggen ze goed in het gehoor. De fabels krijgen hierdoor bijna een feestelijk tintje. Toch zijn niet alle fabels even vrolijk en mild als dat je in een kinderboek misschien zou verwachten. Net als vele andere bekende sprookjes hebben ook deze fabels (verhalen waarin dieren de hoofdrol spelen) soms een beetje een bittere nasmaak. Zoals bijvoorbeeld het verhaal over De jongen die ‘Wolf!’ riep, waarin je als voorlezer de zin aan zult treffen: al zijn schapen waren aan stukken gescheurd.

De baviaan en de vos.
Een goede leider is niet alleen aardig,
maar ook slim, soms streng en vooral rechtvaardig.
Als jij mocht kiezen, wie werd er dan de baas:
een saaie slimmerd of een vrolijke dwaas?– Marta Altés.

Sommige verhalen in dit boek zullen de meeste voorlezers direct herkennen, zoals het verhaal over De haas en de schildpad, maar er staan ook wat minder bekende verhalen in het boek. Het geheel is in elk geval een geslaagd voorleesboek geworden. Auteur Elli Woollard en illustrator Marta Altés zijn geen vreemden van elkaar. Ze werkten eerder al samen aan geslaagde prentenboeken waaronder: De lente van Kleine Beer en het eigenzinnige boek Waarom? Daarom!

Ook dit keer blijkt de samenwerking tussen auteur en illustrator weer een geslaagde onderneming. De grappige en kleurrijke illustraties zijn een rijke aanvulling op de verhalen. Formidabele Fabels is een ideaal boek om met regelmaat uit voor te lezen. Deze verhalen gaan al vele generaties mee en zullen nooit gaan vervelen.

★★★★★
Titel: Formidabele Fabels | Leesfragment | Auteur: Elli Woollard | Illustrator: Marta Altés | Uitgeverij Lemniscaat  | Categorie: prentenboeken | Uitvoering: hardcover | 96 pagina’s | ISBN13: 9789047711766 | Verkrijgbaar sinds: maart 2020 | Recensent: Sandra Hutchison | Datum recensie: 21-04-2020 | Prijs: €14,95 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.