Stilleven


Recensie Stilleven door Antoinette van Steeg:
Stilleven is het thrillerdebuut van Marieke Damen. De prachtige opvallende cover trok mijn aandacht en ik wilde dit boek graag lezen. Zou de inhoud net zo opvallend zijn als de uitstraling van dit debuut? Eerder schreef Damen al een aantal korte verhalen en een tweetal kinderboeken.

Afwisselend neemt de auteur de lezer mee in twee jaarstromen. Het ene deel speelt zich af in 1998 en het andere deel in 2020. Stapje voor stapje weet ze de spanning op te bouwen en de climax is echt heel goed uitgewerkt en uitgedacht. De personages zijn vanaf het begin boeiend en sterk uitgewerkt, vooral Monica.

Het verhaal vertelt over kunstenares Monica, die haar vijf jaar oudere zus Manuela al twintig jaar niet heeft gezien. Ze hadden toch beloofd er altijd voor elkaar te zijn? Wanneer ze een mail ontvangt van haar zus om een portret te tekenen, komen de herinneringen weer naar boven. Waarom hebben de zussen elkaar al zo lang niet meer gezien?

In een rap tempo wisselt Damen tussen de tijdsperiodes, wat zorgt voor een goede spanning in het verhaal. De jonge Monica groeit op in armoede, mishandeling, drugs en met een moeder die door haar vader in de prostitutie gedwongen wordt. In één ding is Monica heel goed: ze kan perfecte portretten schilderen, maar thuis wordt dit door moeder afgehouden. Samen met haar zus heeft ze haar eigen plekje in een verlaten gebouw waar ze stiekem schildert. Ook kan ze dit op een gegeven moment doen bij een oude man die haar moeder blijkt te kennen. Thuis wordt het geweld steeds erger. Het alcoholgebruik van vader neemt toe na een gebeurtenis. Zijn Monica en Manuela nog veilig thuis? Kan de oude man hen misschien helpen?

De volwassen Monica heeft net een relatie en heeft zo haar problemen. Ze neemt haar medicijnen die door haar psycholoog zijn voorgeschreven, niet meer in en langzaamaan zakt ze steeds meer in haar herinneringen. Als het Monica lukt om haar zus bij haar thuis uit te nodigen met haar vriend, blijken haar gedachten en de werkelijkheid een spelletje met haar te spelen, of toch niet?

Door de afwisseling in de tijdlijnen blijft het boek boeien. De korte hoofdstukken zorgen ervoor dat de spanning hoog blijft en dat je als lezer wilt blijven doorlezen. Continu vroeg ik me af, hoe het verhaal zou eindigen. Ik heb zelden zo’n sterk debuut van Nederlandse bodem gelezen. Het boek kent veel facetten die opzichzelfstaand lijken, maar toch met elkaar te maken blijken te hebben. Ik heb het boek dan ook in één ruk uitgelezen. Wow is het enige wat ik kan zeggen van dit sterke debuut!

De titel Stilleven blijkt na het lezen zeer goed gekozen. Die kan op meerdere manieren aan het boek gekoppeld worden. Nederland heeft er weer een thrillerauteur bij. Ik kijk uit naar haar volgende boek.

★★★★★
Titel: Stilleven | Leesfragment | Auteur: Marieke Damen | Uitgeverij LetterRijn | Categorie: thriller, debuut | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 230 pagina’s | ISBN13: 9789491875984 | Verkrijgbaar sinds: 24-03-20 | Recensent: Antoinette van Steeg | Datum recensie: 07-05-2020 | Prijs: € 18,00 -e-book € 5,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.