Zo anders


Recensie Zo anders door Hannie van Grol:
Hoe verschillend kunnen twee zussen zijn

Het boek begint als de zussen Mirthe en Silke samen op vakantie zijn op Mallorca. Meteen blijkt al hoe verschillend beide zussen zijn. Mirthe heeft hele andere interesses dan Silke en het vlot dan ook niet erg tussen hen beiden. Na de vakantie besluit Silke het contact met haar zus te verbreken, al houdt ze dit ook niet al te lang vol.

Dan krijgt Silke bericht dat haar moeder opgenomen is in het ziekenhuis. Omdat Mirthe geen tijd heeft om te helpen, neemt Silke die taak op zich. Hoewel ze het gevoel heeft altijd op de tweede plaats te komen na Mirthe, kan ze het niet over haar hart verkrijgen haar moeder aan haar lot over te laten. Ze bezoekt haar erg zieke moeder en tijdens het ijlen van haar hoort Silke vreemde dingen die ze niet kan thuisbrengen. Af en toe heeft haar moeder haar heldere momenten, maar geen enkele keer krijgt Silke veel waardering van haar. En de paar keer dat Mirthe op bezoek komt, wordt zij wel de hemel in geprezen. Wat heeft Silke haar misdaan?

Langzamerhand wordt in het boek duidelijk, hoe het verleden van moeder en dochters is verlopen. Vader was al uit beeld sinds Silke een baby was. En nooit werd er gesproken over hem. Hij zou het ergens anders beter hebben, volgens moeder en daarmee was de kous af. Als Silke in het huis van haar moeder verzekeringspapieren moet zoeken, doet ze een vreemde ontdekking. En daar blijft het niet bij: de vragen stapelen zich op.

De titel van het boek Zo anders slaat natuurlijk op het grote verschil tussen beide zussen, maar ook het verleden van Mirthe en Silke blijkt ‘zo anders’ dan ze altijd gedacht hebben. Er komen verrassende ontknopingen in voor, waardoor je het gevoel hebt door te willen lezen om achter al die geheimen te komen.

Het boek leest vlot en in korte tijd heb je verhaal uitgelezen. Hier en daar wordt wel erg uitgeweid over alledaagse dingen die voor de voortgang van het verhaal niet echt van belang zijn. Daardoor kabbelt het wat voort tot er zich weer een wat spannender element aandient. Het perspectief van waaruit het boek geschreven is, wisselt telkens. Soms is Silke aan het woord, dan weer Mirthe en ook vanuit de moeder wordt een gedeelte van het verhaal verteld. Het taalgebruik is prettig en toegankelijk, waardoor het boek zo uit is.

Zo anders is het verhaal over een onvolledig gezin. De achtergronden worden stukje bij beetje onthuld en ondanks dat er emotionele gebeurtenissen plaatsvinden, is er uiteindelijk sprake van een happy end. Zo anders is een feelgoodroman met een bepaalde dosis spanning en onverwachte familiegeheimen.

★★★
Titel: Zo anders | Auteur: Kirstin Rozema | Uitgeverij Zomer & Keuning | Categorie: roman | Verkrijgbaar als hardcover en e-book | 222 pagina’s | ISBN13: 9789020535686 | Verkrijgbaar sinds: april 2020 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 10-05-2020  | Prijs: € 17,50, e-book € 7,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.