Waar mijn vrienden wonen


Recensie Waar mijn vrienden wonen door Sandra Hutchison:
Je eigen plekje vinden te midden van een hectische omgeving.

Het prentenboek Waar mijn vrienden wonen bevat weinig tekst. Het beknopte verhaal is het werk van de Braziliaanse schrijver Cláudio. Het werd vertaald naar het Nederlands door Annelies Beck. De tekst benadrukt het belang van vriendschap. Het verhaal leest gemakkelijk voor en geeft meer dan voldoende ruimte voor een persoonlijke aanvulling.

De ietwat beknopte tekst (een enkele zin per dubbele pagina) wordt rijkelijk aangevuld door paginagrote kleurrijke illustraties. Hoofdzakelijk zul je al bladerend een flinke variatie aan gebouwen tegenkomen in dit boek, maar bijvoorbeeld ook hijskranen en een enkele boom. Sommige gebouwen ogen vrij herkenbaar, maar je treft in het boek ook creatievere varianten aan, wat de fantasie van kinderen stimuleert. Dit kunstzinnige werk van Violeta Lópiz (Ibiza, 1980) werd al in 2016 bekroond met de ‘Illustratie Prijs’.

De eigenzinnige illustraties tonen een drukke speelse stad waar veel verschillende mensen wonen. De jongen uit het verhaal heeft geen naam. Ook weet hij de achternaam van zijn vrienden niet, maar wat veel belangrijker is: hij weet ze wel te vinden. Het onderscheid tussen wie zijn vrienden zijn en wie hij niet zo aardig vindt, is voor hem glashelder. Bovendien kan de zelfverzekerde jongen de weg in de stad waar hij woont, dromen, hij kent elke straat uit zijn hoofd. Maar het belangrijkste gegeven is dat hij precies weet wie zijn vrienden zijn en waar ze wonen. Zo kan hij ze te allen tijde vinden en ze zo vaak bezoeken als hij wil.

In dit fascinerende prentenboek staat vriendschap centraal. Waar mijn vrienden wonen is een mooi vormgeven boek dat laat zien hoe vrij en blij een kind zich kan voelen te midden van een drukke stad.

★★★★
Titel: Waar mijn vrienden wonen | Originele titel: Amigos do Peito | Leesfragment | Auteur: Claudio Thebas | Illustrator: Violeta Lopiz | Uitgeverij: TIPTOE Print | Categorie: prentenboek | Uitvoering: hardcover | 30 pagina’s | ISBN13: 9789463880534 | Verkrijgbaar sinds: maart 2020 | Recensent: Sandra Hutchison | Datum recensie: 16-5-2020 | Prijs: €18,50 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.