Zout


Recensie Zout door Antoinette van Steeg:
In Zout maken we kennis met Jean die zijn leven in Parijs achter zich heeft gelaten en nu heeft gekozen voor een rustig leven in Bretagne. Hij werkt hier op zijn eigen zoutpan waar hij zout produceert.

Wanneer hij op een dag bij zijn zoutpan komt, ziet hij een onbekende auto staan en niet veel later ontdekt hij een slapende man in zijn zoutpan. Tot overmaat van ramp heeft hij geürineerd in zijn zoutpan, waar Jean pislink om is. Daar gaat een deel van zijn werk. De man blijkt Michel te zijn die op vakantie is in Bretagne. Michel is een man die graag drinkt, snel geld wil verdienen en vrouwen versiert. Maar eigenlijk doet hij niks als makelaar en verdient hij zijn geld niet altijd even fair.

Tijdens het lezen leren we de mannen een beetje beter kennen, maar echt de diepte gaat het niet in. De auteur heeft een bijzondere schrijfstijl waarbij de zinnen opvallend lang zijn. Zijn afkeer tegen het drukke Parijs tegenover het landelijke Bretagne komt veelvuldig naar voren. Maar echt een helder of pakkende boodschap zit hier niet in. Zout is een verhaal dat voortkabbelt maar niet echt tot leven komt. De mannen raken uiteindelijk bevriend en trekken er samen op uit, waarbij de drank graag vloeit.

Zout is een bijzonder boek waarbij het aan de lezer is wat van het verhaal te vinden. De zinnen lijken soms nietszeggend om daarna de lezer te verrassen met amusante scènes en woordspelingen. Eerlijk gezegd had ik wel meer verwacht van Zout. Het verhaal had zoveel meer inhoud kunnen hebben wanneer de personages meer tot leven waren gekomen.

Eerder schreef Olivier Bourdeaut Wachten op Bojangles, wat een groot succes bleek te zijn. Zout is het tweede boek dat de auteur schreef. Zijn eerste boek heb ik nog niet gelezen. Toch is mijn nieuwsgierigheid wel gewekt. De bijzondere schrijfstijl waarbij ik me soms afvroeg wat de auteur nu echt met de lezer wilde delen, had toch een bepaalde positieve flow die de lezer de zinnen af en toe met een lach laat ervaren. Toch als de auteur de lezer wat meer ruimte had gegeven om de eigen verbeelding te gebruiken, dan had dit verhaal zomaar eens heel bijzonder kunnen zijn.

Ik heb Zout met wisselende gevoelens gelezen en vind het lastig om het boek goed te beoordelen. Het is een verhaal waarbij ik het lastig vond om me het in te beelden en te voelen. Nadat ik het boek dichtsloeg bleef ik met een aantal vragen achter.. Wat was de boodschap van dit verhaal? Wat wilde de auteur de lezer nu echt vertellen? Toch heb ik wel genoten van zijn schrijfstijl. Deze is bijzonder en de auteur wist mij daardoor aardig bij het verhaal te houden.

★★★
Titel: Zout | Originele titel: Pactum Salis | Auteur: Olivier Bourdeaut | Uitgeverij Wereldbibliotheek | Categorie: roman | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 240 pagina’s | ISBN13: 9789028427754 | Verkrijgbaar sinds: februari 20 | Recensent: Antoinette van Steeg | Datum recensie: 16-05-2020 | Prijs: € 20.00 ( e-book € 9.99) | Bestellen

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.