Dit mag niemand weten


Recensie Dit mag niemand weten door Sheila Vermeulen:
Een dader, een dode en een vreemd verhaal.

Er is een man neergestoken en de dader is gepakt. Het is nog maar een tiener, 16 jaar pas. Maar het bewijs is overduidelijk. De tiener was op de plaats delict en het moordwapen, een mes, is gevonden in de hand van diezelfde persoon.

“Ik kijk omlaag en zie mijn handen op tafel liggen. Door de kramp in mijn vingers lijken het klauwen. Ik wilde alleen maar goed doen. Ik wilde helpen. Ik ben een idioot. Een monster.” – Martine Kamphuis

De tieners Renske, Wouter, Iris, Fleur en Nilüfer zijn allemaal leerlingen op dezelfde school. Niet allemaal de beste vrienden en ze begeven zich niet altijd in dezelfde groepen. Als hun levens elkaar op de een of andere manier beginnen te raken, roept dat bij ieder van hen een andere reactie op.

Zo gaat dat nu eenmaal. Ze concurreren, worden verliefd, sluiten vriendschappen, zijn soms jaloers en laten elkaar soms vallen. Maar zou een van deze tieners een moord kunnen plegen?

Dit mag niemand weten van Martine Kamphuis is een spannend young adult boek, waarin lange tijd onduidelijk is waar het uiteindelijk heen zal gaan en wie de dader is.

De flaptekst van Dit mag niemand weten is lekker mysterieus. Het geeft nog niet heel veel prijs over de toedracht en het mogelijke verloop. Dat vond ik ontzettend goed bij het verhaal passen. Het lokt je naar binnen, maar je begint gelijk met een hoop vraagtekens.

Aangezien ik dat echt een toevoeging vond, probeer ik in deze recensie ook niet te veel inhoudelijks prijs te geven. De onwetendheid over wie de ik-persoon is, die aan het begin van het boek is opgepakt, draagt, naar mijn mening, namelijk echt bij aan de leeservaring.

Martine Kamphuis houdt de hoofdstukken kort en krachtig, waarbij ze veelvuldig van personage wisselt. Dit geeft een inkijk in de levens van de personages, alhoewel je alsnog niet iedereen even goed zult leren kennen. Toch is dat geen enkel probleem. De kracht van dit boek ligt, wat mij betreft, juist meer in de dingen die je niet weet dan in de dingen die je wel weet. Het zorgt ervoor dat je nadenkt over de mogelijke toedracht.

Dit mag niemand weten van Martine Kamphuis leest lekker weg en neemt de lezer mee in het leven van alle mogelijke daders. Wanneer duidelijk wordt wie de dader is, is er nog genoeg verhaal over om de lezer te blijven boeien. Ik geef dit boek 4 sterren.


★★★★
Titel: Dit mag niemand weten | Leeftijd circa 12 – 16 jaar  Leesfragment | Auteur: Martine Kamphuis | Uitgeverij Ploegsma | Categorie: jeugdboek, jeugdthriller | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 216 pagina’s | ISBN13: 9789021680224 | Verkrijgbaar sinds: april 2020 | Recensent: Sheila Vermeulen | Datum recensie: 17-05-2020 | Prijs: €14,99 – e-book €8,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.