Maanscherf


Recensie Maanscherf door Antoinette van Steeg:
Maanscherf is het debuut van Laurens van den Broek. Hij studeerde Design Cultures en werkt als ontwerper en tekstschrijver. Tijdens zijn studie schreef hij korte fictieve verhalen en na een zomerkamp van Das Magazin besloot hij een roman te schrijven. 

Het boek viel mij direct op door de prachtige cover. Een boek dat ik in de winkel op zou pakken. Na de beschrijving op de achterflap wist ik het zeker: dit boek intrigeerde me.

Het verhaal gaat over Fons die in zijn kinderjaren afwisselend in Nederland en Frankrijk woont. Zijn moeder is Française en zijn vader Nederlands. Zijn vader is wereldwijd bekend als ornitholoog, maar is ook graag op zichzelf. Hij is soms weken van huis. Fons besluit wanneer hij gaat studeren om zijn vaders werk op te volgen. Hij schrijft zich in voor een studie als bioloog.

Wanneer de ruim volwassen Fons besluit een zeiltocht te maken naar het eiland Les Sept Îles, een archipel, om daar de jan-van-genten te bestuderen, belandt hij letterlijk en figuurlijk in een stormachtige reis. Hij komt in een storm terecht, maar we lezen ook het verhaal van Fons gedurende zijn jongere jaren. Afwisselend maken we kennis met de jonge Fons, maar ook met de oudere Fons. Dit resulteert in een bijzonder mooi verhaal waarin vogels centraal staan.

Maanscherf is een indrukwekkend verhaal dat mij heeft geraakt. De schrijfstijl is helder en vlot met prachtige zinnen wat er voor zorgt dat de lezer zijn aandacht gemakkelijk bij het geheel kan houden. De gebeurtenissen lijken soms weinigzeggend, maar niks is minder waar. Het verhaal bouwt mooi op en het einde had ik niet helemaal zien aankomen, maar past zeer goed.

Laurens van den Broek heeft een roman geschreven die volgens de achterflap een ontwikkelingsroman is. Het vertelt het verhaal over vaders en zonen, maar ook over eigen identiteit en vriendschappen. Dit alles wordt verteld vanuit de fragiele geest van Fons.

Maanscherf vertelt op een bijzondere wijze over het leven van Fons en de keuzes die hij heeft gemaakt in zijn leven. De gedachtegang van hem wordt op een prachtige pakkende wijze aan de lezer voorgeschoteld. Na het lezen was ik echt even stil. Wat een krachtig debuut heeft Fons van den Broek geschreven. Dit belooft nog veel goeds voor zijn volgende werken.

★★★★
Titel: Maanscherf | Leesfragment | Auteur: Laurens van den Broek | Uitgeverij Palmslag | Categorie: roman | Verkrijgbaar als paperback | 276 pagina’s | ISBN13: 9789493059498 | Verkrijgbaar sinds: 27-04-2020 | Recensent: Antoinette van Steeg | Datum recensie: 17-05-2020 | Prijs: € 20.95 | Bestellen

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.