Kleine gewoontes


Recensie Kleine gewoontes door Fany van Hemelen:
De eenvoudige en leuke manier om je gedrag te veranderen

De gedragswetenschapper en hoogleraar B.J. Fogg doet al heel lang onderzoek naar menselijk gedrag. Op een bepaald moment testte hij bij zichzelf een manier uit die uiteindelijk zo goed werkte dat hij besloot om deze met anderen te delen. Een eenvoudige methode die je leven gaat veranderen, weinig tijd en inspanning kost, dat moet wel garant staan voor succes en inderdaad, ondertussen zijn er al meer dan 40000 Kleine gewoontes coaches.

Wat mij dadelijk opvalt, is dat de techniek van B.J. Fogg zegt dat wanneer je een bepaalde gewoonte maar niet kunt volhouden of veranderen, dit vaak niet alleen of zelfs helemaal niet door je motivatie komt. Vaak is het ontbreken van kennis zelfs het grootste struikelblok en hier kun je iets aan doen door op zoek te gaan naar de informatie die je nodig hebt om het eenvoudiger aan te pakken. Motivatie is ook wisselend van dag tot dag en om het risico van deze valkuilen uit te sluiten is de Kleine gewoontes methode bedacht. Deze aanpak werkt omdat je met een gewoonte start die minder dan slechts 30 seconden duurt, wat het ook aangenamer en haalbaarder maakt.

Een uitspraak van hem, die ik ook zeker ga onthouden, is dat we ook vaak de lat te hoog leggen. Hij ondervond zelf door klein te beginnen, dat je grootse resultaten kunt bereiken. Je splitst je doel dus op in haalbare stapjes, waardoor het ook gemakkelijker wordt en leuker. Doordat je het gedrag koppelt aan een trigger (routinehandeling) en daarna je succes viert, ga je stilaan ook je gewoonte groter maken en wordt deze een automatisme. Door dit succes te vieren met bijvoorbeeld een rondedansje of een schouderklopje voor jezelf maakt je brein dopamine aan. De aanmaak hiervan gaat je stimuleren om de gewoonte opnieuw uit te voeren, want je hersenen willen dit positieve gevoel opnieuw ervaren.

Halleluja, dit bewijst dus dat mijn gedrag, wat ik maar niet kan volhouden, niet altijd specifiek met mijn wilskracht te maken heeft, maar dus vaak in verband staat met mijn kennis of mogelijkheden. Als ik nu mijn facturatiepuinhoop zie, weet ik dat ik op zoek moet naar een goed en haalbaar systeem, omdat ik het echt wel professioneel wil aanpakken. Ik heb het dus zelf uitgetest met dit probleem en ben blij met het resultaat. Eerlijk, ik moet toegeven nu ik een overzichtelijk schema heb voor mijn facturatie, verloopt deze veel vlotter. Ik ben heel klein begonnen met nadat ik na mijn ontbijt mijn laptop aanzette (mijn routine, wat ik al deed) en daarna mijn zoekwoorden in te typen (kleine gewoonte). Toen ik dat gewoon was, ben ik gaan kijken naar de verschillende soorten hulpmiddelen en nu heb ik uiteindelijk een praktisch schema dat ik invul voor mijn facturen. Ja, ook ik heb gemerkt dat mijn yes roepen in het begin raar voelde, maar het motiveerde echt om door te gaan en hielp me mijn doel bereiken.

Misschien is voor sommige lezers de Amerikaanse insteek een struikelblok, maar laat dit je niet tegenhouden. Kleine gewoontes is immers een haalbaar plan voor iedereen en het is interessant om bij jezelf op onderzoek te gaan, waarom het soms moeilijk is om te zien waarom je niet bereikt wat je wilt. In dit boek heeft B.J. Fogg verschillende praktijkvoorbeelden en allerlei schema’s en tips gegeven om zijn methode praktisch voor te stellen, zodat je ziet hoe eenvoudig het wel niet is om je doel te bereiken.
Naast nieuw gedrag aanleren geeft deze “gedragsexpert” ook nog tips om ongewenste gewoontes af te leren.

Kleine gewoontes is een eye-opener en toont hoe jij je gedrag succesvol kunt veranderen door klein te beginnen.

★★★★
Titel: Kleine gewoontes | Auteur: B.J. Fogg | Uitgeverij HarperCollins | Uitvoering: paperback en e-book | ISBN13: 9789402704785 | 320 pagina’s | Categorie: lifestyle- persoonlijke ontwikkeling | Verkrijgbaar sinds 12-05-2020 | Recensent: Fany van Hemelen | Datum recensie 22-05-2020 | Prijs paperback €21.99, e-book €12.99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.