Bewind vs Bemind


Recensie Bewind vs Bemind door Hannie van Grol:
De warrige wereld achter bewindvoering

De 88-jarige Margriet is bestolen en bedrogen door ‘goede’ vrienden. Na haar beroerte is ze opgenomen op de gesloten afdeling van een verzorgingstehuis in het Franstalige gedeelte van België, waar ze wegkwijnt. Ze is niet in staat te communiceren en het Frans belemmert haar nog meer om haar spraak te oefenen. Nicht Els, de auteur van dit boek, heeft ontzettend met haar te doen en wil samen met de vriendin van Margriet, Anita, de problematiek aanpakken. Dat blijkt echter niet zo’n gemakkelijke opgave. Ze loopt tegen een muur op van bureaucratie, missers en niet handelen van een advocate-bewindvoerder die is aangesteld voor Margriet. Omdat de communicatie met Margriet haast onmogelijk is, wordt ze als handelingsonbekwaam bestempeld. Els voelt de onmacht van haar tante wel terdege en zet alles in het werk om een oplossing te vinden.

Als recht krom aanvoelt is de subtitel bij dit boek van Els Coenen. En dat is precies de ervaring die de auteur krijgt bij dit ondernemen. Totaal onbekend met deze wereld gaat ze aan het werk en het gezegde ‘Ambtelijke molens malen langzaam’ is vanaf het begin van het verhaal van toepassing. Maar ook bedrog, onbegrip van de instanties, tegenwerking en onrecht is de muur waar ze tegenaan loopt. Voor iets afgehandeld kan worden, gaan er soms weer maanden overheen, zoals ook de overplaatsing van Margriet naar een verzorgingstehuis in Vlaamstalig België, een andere bewindvoerder aanstellen, de verkoop van het huis van Margriet en nog meerdere zaken.

Bewind vs bemind is een schrijnend verhaal over onrecht, bedrog en onmacht. Els Coenen heeft terdege ervaren wat de consequenties van haar ingrijpen met zich meebrachten. Ondanks dat ze totaal geen weet had van de wereld waarin ze belandde, bleef ze gestaag volhouden en veranderde haar kijk op de bedoelingen van mensen. De aangestelde bewindvoerder die de ene na de andere misser liet zien en zelden juist handelde, maakte haar het leven behoorlijk zuur. Ook de vrederechter die in haar ogen toch een bemiddelende functie moest hebben, liet het afweten. Het was vechten tegen de bierkaai, maar door het enorme geduld en doorzettingsvermogen bereikte ze na jaren voor haar tante betere omstandigheden.

Het boek leest door het Vlaams taalgebruik niet altijd even soepel, ook de instanties zijn in België anders georganiseerd dan in Nederland. En de opsomming van alle gebeurtenissen voelt soms wat droog en saai aan. Maar bewonderenswaardig is de houding van de auteur die deze haast onmogelijke taak op zich heeft genomen. Ze nam na jarenlang vechten het besluit deze problematiek middels dit verhaal wereldkundig te maken om ook anderen te ondersteunen in deze wirwar van onduidelijke regels en ambtelijke instanties. Om dit te bereiken heeft ze heel veel onderzoek gedaan. Mensen die in eenzelfde situatie belanden, kunnen terdege steun hebben aan Bewind vs bemind.

★★★
Titel: Bewind vs Bemind | Auteur: Els Coenen | Uitgeverij: Beefcake Publishing | Categorie: non-fictie, waargebeurde verhalen | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 219 pagina’s | ISBN13: 9789493111233 | Verkrijgbaar sinds: januari 2020 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 26-05-2020 | Prijs: € 20, e-book €4,16 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.