Dick Bruna The illustrators


Recensie Dick Bruna door Jolanda Kalkman:
The Illustrators

Nijntje, het wereldberoemde konijntje, gemaakt door Dick Bruna, wie heeft er nu nog nooit van gehoord? Maar wie was Dick Bruna nu eigenlijk? Waar haalde hij zijn inspiratie vandaan? Wat is het dat zijn werk zo krachtig en geliefd maakt? Bruce Ingman en Ramona Reihill, de auteurs van dit boek, vatten het als volgt samen:
“En daarmee raken we de kern: de gong van Matisse, de vuistslag van Cassandre en de menselijkheid van Bruna.”-Bruce Ingman-Ramona Reihill

De Engelse uitgeverij Thames & Hudson heeft een serie boeken uitgegeven, The Illustrators, rondom het werk en het leven van belangrijke illustratoren. Om hun werk te vieren en nieuwe generaties te inspireren. Dit deel gaat over het werk en het leven van Dick Bruna en is uitgegeven in Nederland door Mercis Publishing

Bruce Ingman (zelf bekroond schrijver en illustrator) en Ramona Reihill (heeft jarenlang als kinderboekenredacteur gewerkt) hebben samen deze biografie geschreven. Dit hebben ze op een zeer prettige en laagdrempelige manier gedaan. Hun manier van samenvatten en schrijven is zo fijn, waardoor de biografie als een boek leest. Geen saaie opsommingen of moeilijke teksten, maar een prettig inkijkje in het leven dat Dick Bruna heeft geleefd.

De talloze afbeeldingen en foto’s en affiches maken dat je eindeloos blijft bladeren in het boek. Daarnaast kom je heel veel interessante informatie over Dick Bruna te weten. Het boek ziet er mooi en verzorgd uit. De cover heeft de typische gele kleur die Dick Bruna zelf ook zou gebruiken. Door de linnenachtige structuur voelt het boek aan als een schilderij. Na het lezen van het boek begrijp je de keuze van de cover des te beter. Toch hebben de auteurs zich bewust afgevraagd hoe de cover eruit moest zien.

“Als Bruna het omslag van zijn eigen levensverhaal had ontworpen, welk silhouet zou hij dan gekozen hebben? Een fiets? Een schaar en een penseel die zorgvuldig zijn uitgeknipt en op een vierkant raamwerk zijn gelegd?”-Bruce Ingman-Ramona Reihill

Ik ga voor deze recensie geen opsomming maken van het leven van Dick Bruna. Daarvoor kun je beter zelf dit boek gaan lezen. De auteurs hebben dit namelijk op een uitstekende wijze uitgewerkt.

Wel vind ik het leuk om iets persoonlijks erover te schrijven. Persoonlijk had ik namelijk helemaal niks met Nijntje. Maar met de komst van mijn kinderen ontkwam ik er niet aan. Na de eerste Nijntje knuffels kwamen al heel gauw de boekjes in huis. Ook de vraag naar deze boekjes voor kinderzwerfboek was en is altijd erg groot. Hierdoor vroeg ik mij af wat deze boekjes nu zo aantrekkelijk maakte voor het kleine publiek. Ik ben eens goed naar de afbeeldingen gaan kijken en kwam tot de conclusie dat het de eenvoud van de tekeningen moet zijn geweest. Dit was dan ook erg leuk om te herkennen tijdens het lezen van deze biografie. Ook werd het mij eindelijk duidelijk waarom de teksten uit de boekjes geschreven zijn zoals ze zijn gedrukt. Het is alsof alle puzzelstukjes nu op zijn plaats zijn gevallen. Ik moet dan ook toegeven dat ik het werk nu met heel andere ogen bekijk en het veel meer waardeer dan vroeger.

“Zijn illustraties zijn bijna pictogrammen die het verhaal al vertellen, maar de boeken zijn mede zo’n succes geworden dankzij de sympathieke teksten die perfect aansluiten bij de belevingswereld van kinderen.” -Bruce Ingman-Ramona Reihill

Wat ik ook erg leuk vind, is de herkenning van de foto’s uit het museum, waar ik zelf ook met mijn kinderen ben geweest. Zij vonden het werkelijk geweldig! Evenals de affiches van de Zwarte Beertjes, die ik ook een keer bij elkaar in een museum heb mogen bekijken. Ik kon mij er maar moeilijk los van maken.
Het klopt inderdaad wat er geschreven staat:
“Zelfs op een affiche met de beer van opzij lijkt zijn blik de kijker te volgen.” -Bruce Ingman-Ramona Reihill

Deze biografie over het leven en het werk van Dick Bruna is een feest van herkenning en een must have voor iedereen die meer over zijn leven wil weten. Ik weet dat ik nog vaak met veel plezier erin zal kijken. Daarom waardeer ik dit boek op 5 sterren.

★★★★★
Titel: Dick Bruna | Serie: The Illustrators | Auteurs: Bruce Ingman en Ramona Reihill | Uitgeverij Mercis Publishing  | Categorie: biografie | Verkrijgbaar als: Hardcover | 122 pagina’s met illustraties | ISBN13: 9789056478438 | Verkrijgbaar sinds: 06-05-2020 | Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 26-05-2020 | Prijs: €19,95 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.