Meneertje Prot


Recensie Meneertje Prot door Sandra Hutchison:
Aan dit boek zit een luchtje

Betty en Sjon voelen zich bijzonder rijk, maar niet omdat ze zoveel geld hebben. Het tweetal krijgt een baby. Die wordt niet veel later geboren met een bijzondere gave. Hij kan zich namelijk prima uitdrukken, alleen hangt er wel een luchtje aan. Ook wanneer hij wat ouder is, lijken zijn darmen nog altijd een eigen leven te leiden. Met regelmaat verlaat er met veel tumult een nare geur zijn lichaam, waardoor de andere kinderen niet met hem willen spelen. Maar dan ontdekt hij de mogelijkheden van zijn talent. Hij schaft een hoop ballonnen aan en toont de wereld zijn fraaie kunsten.

Het voorleesverhaal in Meneertje Prot is het werk van de Nederlandse auteur en actrice Alice Wauters (1970). Ze maakte samen met Ariane van Vliet de kindervoorstelling Ans en Wilma, kort daarna verscheen er een kinderboek over dit tweetal. Daarna volgden er meer prentenboeken.

In het nieuwste boek Meneertje Prot heeft ze de tekst volledig op rijm geschreven. Het grappige voorleesverhaal klinkt dan ook prettig in het gehoor. Jonge kinderen kunnen daardoor hun aandacht gemakkelijk bij het verhaal houden.

Illustratie: Florence Wauters

Het komisch overkomende verhaal heeft een serieuze boodschap. Het gaat over anders zijn. Het laat zien dat je als buitenbeentje nooit op moet geven. Ook jij bent speciaal. Iedereen is ergens goed in, misschien moet je alleen nog ontdekken wat jouw talent is? En al kunnen anderen je eigenaardigheden misschien niet direct waarderen, juist dat maakt jou zo bijzonder.

De lieflijk ogende illustraties in dit boek zijn het werk van Florence Wauters. Ze zijn een lust voor het oog. Haar inspiratie haalde ze uit haar eigen rijke bezit, namelijk haar zoontje Oscar. Ze maakt ook (felicitatie)kaarten en andere prenten in combinatie met typografie. De collectie is te bekijken en te bestellen op haar website. In dit boek maken haar illustraties het verhaal echt af. Ze brengen de teksten als het ware tot leven en prikkelen de fantasie van jonge kinderen.

Meneertje Prot is een hilarisch voorleesboek voor thuis en in de klas. Aanrader!

★★★★★
Titel: Meneertje Prot | Leesfragment | Auteur: Alice Reijs | Illustrator: Florence Wauters | Uitgeverij De Eenhoorn | Categorie: prentenboek | Leeftijd: 3 plus | Uitvoering: hardcover | 32 pagina’s | ISBN13: 9789462914599 | Verkrijgbaar sinds: 26-02-2020 | Recensent: Sandra Hutchison | Datum recensie: 26-05-2020 | Prijs: €15,95 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.