Beer is er weer


Recensie Beer is er weer door Jolanda Kalkman:
Op een alledaagse dag
klopte er een beer op mijn deur.
Ik wees hem er beleefd op dat beren
niet in huiskamers thuishoren.
Toen zei ik: ‘Ga naar huis, beer.’
En dat was dat.
Maar de beer kwam terug.
En dit keer kwam hij niet alleen…

In Beer is er weer wil de beer heel graag bij een jongen zijn. Maar de jongen weet dat dit niet mogelijk is en stuurt de beer keer op keer weg. Toch begint de jongen zich langzaam aan de beer te hechten. Dit komt goed tot uiting wanneer de beer op een dag echt weggaat en niet meer terug komt.

Dit is, denk ik, de kern van het verhaal: je weet pas wat je mist als het er niet meer is. En dat een onmogelijke vriendschap toch mogelijk is, als je je best er maar voor doet. Door middel van korte, eenvoudige zinnen en herhalingen maakt Tammi Sauer deze boodschappen begrijpelijk aan heel jonge kinderen. Ik vind het knap dat zij met zo weinig tekst zo veel duidelijk weet te maken aan haar lezers.

Foto: Jolanda Kalkman

De illustraties zijn van Dan Taylor en deze zijn echt geweldig. Wanneer je goed kijkt, staan er zoveel grapjes in de tekeningen, waar ik echt om moest grinniken. De pagina vullende tekeningen beelden het verhaal duidelijk uit. Kinderen kunnen zo het verhaal extra goed volgen. Daarnaast zijn de illustraties echt de moeite waard om meermaals te bekijken. Vooral de pagina waar de jongen een zoektocht organiseerde, is onze favoriet. Je ziet zoveel kinderen zoeken naar de Beer, terwijl de jongen zelf op hem zit te wachten bij de deur waar nu het bordje “beren welkom” hangt. Door het gebruik van licht en donker en de emoties in het gezicht van de jongen en de Beer weet Dan Tayler zeer goed duidelijk te maken hoe ze zich voelen.
De cover vind ik persoonlijk iets te donker en een tikkeltje droevig, maar de beer verraadt dat hij helemaal niet droevig is. Beer zijn vriend, de flamingo, vind ik ook grappig. Vooral wanneer hij helemaal aan het einde opeens weer tevoorschijn komt, deed ons breed glimlachen.

Ik heb dit prentenboek voorgelezen aan mijn dochter (4).

Annechien:
Na het voorlezen was Annechien even stil. “Heeft dat jongetje dan geen papa en mama?”
Tja, deze vraag had ik niet verwacht en kon ik aan de hand van dit verhaal ook niet beantwoorden.
“Ik denk dat die Beer daarom bij die jongen wil zijn, omdat hij anders misschien zo alleen is?”
Dit vond ik een mooie gedachte. En ook een bijzondere. Zo zie je dat kinderen een verhaal heel anders interpreteren dan volwassenen. Wie weet is dit wel de boodschap die Tammi Sauer wilde overbrengen?

Wij waarderen Beer is er weer op 5 sterren.

★★★★★
Titel: Beer is er weer | Leesfragment | Auteur: Tammi Sauer | Illustrator: Dan Taylor | Flamingo- BBNC uitgevers | Categorie: prentenboek | Verkrijgbaar als: hardcover| 24 pagina’s met illustraties | ISBN13: 9789045324654 | Verkrijgbaar sinds: 3 april 2020 | Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 28-05-2020 | Prijs: €12,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.