Overplaatsing


Recensie Overplaatsing door Antoinette van Steeg:
In Overplaatsing maken we kennis met Stephan Winterson. Het is dan het eind van de veertiger jaren. Hij groeit op in de havenstad Richport in Silver Cape, wanneer zijn ouders worden gearresteerd. Zijn rijke oom Frederik neemt hem in huis waar de huishoudster Marthe Meisner Stephan opvoedt. Echt kennen deed hij zijn oom niet voor de arrestatie. Maar wat blijkt, de mensen waar hij opgroeide, blijken niet zijn eigen ouders te zijn. Zijn oom en Marthe blijken zijn echte ouders te zijn. Waarom heeft Stephan dit nooit geweten? Waarom willen zijn oom en Martha hem nu wel opvoeden?

Een paar jaar lang woont hij bij Frederik en Marthe. Dan sterft Marthe plotseling en raakt Stephan ziek. Zijn vader Frederik besluit dat hij in een jeugdinstelling wordt geplaatst. Thuis is hij niet meer welkom. Wederom ervaart Stephan dat hij zijn opvoeders niet echt vertrouwen kan als de situatie verandert.

In de jeugdinstelling ontdekt Stephan dat hij graag muziekinstrumenten wil bouwen en de poëzie die muziek met zich meebrengt, raakt elke zenuw in zijn lichaam. Zijn eerste ervaring met vioolmuziek deed hij op tijdens een baantje als vijftienjarige in een restaurant. Wat een prachtige ervaring en gevoel brengt dit geluid teweeg. Stephan wil graag de mooiste instrumenten maken waar de meest pure klank uit klinkt. Het moet muziek zijn die je raakt en je kracht geeft.

Stephan leert in de loop van zijn leven diverse mensen kennen. Hij bouwt vriendschappen op en leert meer liefde kennen. Telkens ontdekt hij dat de mensen in zijn omgeving zich anders voordoen dan ze daadwerkelijk zijn. Wie kan hij vertrouwen? Waar kan hij echte liefde en steun vinden? Is zijn leven dan alleen gebaseerd op wantrouwen?

Thomas Jiskoot debuteert met Overplaatsing. De cover is prachtig gekozen bij de inhoud van het verhaal. De twee-snarige viool speelt een belangrijke rol in dit verhaal. Stephan is een jongen die veel meemaakt in zijn leven en zich hierdoor moeilijk kan ontplooien. Hij raakt hierdoor steeds meer vervreemd van de werkelijkheid. Wie is Stephan nu echt? Dit is de rode draad door het verhaal heen, waarbij muziek een prominente rol speelt.

Overplaatsing is een boek dat uitgebreide vertellingen kent en de personages hebben allemaal hun eigen verhaal. Hierdoor wordt je in het lezen met momenten geremd. Toch leer je Stephan aardig goed kennen en heb je met hem te doen. De muziek is een belangrijk gegeven in zijn leven en deze bespeelt het verhaal op een prettige manier. De schrijfstijl is vrij vlot en kent prachtige poëtische zinnen.

Thomas Jiskoot werkt in het dagelijks leven als redacteur en vertaler. Hij studeerde Engels aan de Universiteit van Amsterdam. Overplaatsing is een bijzonder doordat muziek een belangrijke rol speelt. Het is een verhaal dat veel emoties kent in Stephans zoektocht naar zijn identiteit en het is niet heel moeilijk geschreven. Het verhaal zal de lezer een aantal mooie leesuurtjes opleveren.

★★★
Titel: Overplaatsing | Leesfragment | Auteur: Thomas Jiskoot | Uitgeverij Elikser | Categorie: roman | Verkrijgbaar als paperback | 303 pagina’s | ISBN13: 9789463652230 | Verkrijgbaar sinds: 24 april 2020 | Recensent: Antoinette van Steeg | Datum recensie: 29-05-2020 | Prijs: € 21.50 | Bestellen

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.