Wereldbaan in blauw


Recensie Wereldbaan in blauw door Soraya Latten:

In Wereldbaan in blauw vertellen verschillende hofmeesters, steward(essen) en pursers hun persoonlijke verhaal over hun tijd bij de KLM. Deze verhalen zitten vaak vol humor en bijzondere ervaringen die je zullen ontroeren.

De opzet van dit boek is prachtig, elke nieuwe ervaring begint met een overzicht over de persoon over wie je gaat lezen. Zo vind je de functies die de persoon in kwestie heeft uitgeoefend en in welk jaar. Hierna leidt Dineke het verhaal in met waar ze elkaar treffen en soms heeft ze zelfs met de persoon samengewerkt wat extra leuk is om te lezen. Na deze korte introductie horen we meer van de persoon zelf en zijn of haar tijd bij KLM, hoe is diegene daar aan het werk gekomen? Waar heeft hij/zij allemaal op gevlogen.

Dit boek bespreekt vooral de beginperiode van KLM waarbij er nog wel eens ongelukken gebeurden met de vliegtuigen, in veel verhalen vind je daardoor wel een ongeluk terug dat is meegemaakt of waarbij een bekende betrokken was of zelfs om is gekomen. Dit zijn heftige verhalen om te lezen en zorgen voor ontroerende momenten bij zowel de schrijver als de lezer.

De schrijf- en interviewstijl van Dineke is vlot en ongedwongen. Je merkt dat ze zelf heeft gevlogen en dit geeft het boek net wat extra’s. Ook houdt ze in haar boek rekening met het feit dat het boek ook gelezen wordt door mensen die weinig verstand van vliegtuigen en vliegen hebben en legt ze verschillende termen uit, zodat je alles lezer alles begrijpt wat je leest.

Het is fantastisch om te lezen over sterke onafhankelijke vrouwen en mannen die niets liever wilden dan vliegen voor de mooiste vliegmaatschappij die er in hun ogen bestaat. In een tijd waarin we zelf vrijwel nergens naartoe kunnen vliegen, is dit boek een geweldige uitkomst om toch het gevoel te hebben even weg te zijn.

Dineke Uildriks stond vijf jaar voor klas voordat ze begon te werken als purser bij de KLM. In de jaren tachtig schreef ze verschillende columns voor de kranten van de Drents Groningse Pers. In 2013 bracht ze haar boek Uitgevlogen uit over haar ervaringen als stewardess bij KLM.

★★★★★
Titel: Wereldbaan in blauw | Auteur: Dineke Uilbriks | Uitgeverij Palmslag | Categorie: non-fictie | Verkrijgbaar als paperback | 226 pagina’s | ISBN13: 9789493059467 | Verkrijgbaar sinds: 17-04-2020 | Recensent: Soraya Latten | Prijs: € | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.