Anders pak je toch gewoon een goed boek?


Recensie Anders pak je toch gewoon een goed boek? door Hannie van Grol:
Kims burn-out dagboek

Kim de Lange is zelfstandig ondernemer en alleenstaande moeder als ze van de ene op de andere dag in een burn-out terechtkomt, althans zo lijkt het voor haar. Natuurlijk heeft ze die situatie al langere tijd opgebouwd, omdat ze alle klussen aannam om geld in het laatje te brengen. Ze voelde zich enorm verantwoordelijk en haar perfectionisme zorgde ervoor dat ze ver over haar grenzen ging.

Ze bezoekt verschillende therapeuten om zo snel mogelijk weer uit het dal op te krabbelen, mede omdat ze ook onverzekerd is en dus geen inkomen heeft, maar langzamerhand ervaart ze dat ze tegen een muur van onbegrip oploopt. Goedbedoelde adviezen, nutteloze raadgevingen, een overload aan informatie, het helpt haar niet verder. Integendeel, ze raakt steeds dieper verstrikt in allerlei onmogelijke gevoelens, zoals paniekaanvallen, slapeloze nachten, twijfels of het nog ooit goed komt met haar en haar energie daalt tot ver beneden nul. Ze sleept zich van het bed naar de bank, laat af en toe met de moed der wanhoop de hond uit, raakt totaal overprikkeld bij het boodschappen doen of bij contacten met anderen. Voor haar puberdochter probeert ze zich nog enigszins overeind te houden.

Het voelt als een hopeloze strijd, de dagelijkse routine ontglipt haar. Alles wat vanzelfsprekend was, moet opnieuw geoefend worden. Al met al duurt het anderhalf jaar voor ze weer grip op haar leven kan krijgen. Met vallen en opstaan en de nodige therapeuten, psychologen en een psychiater verder, klimt ze langzaam weer uit dat donkere gat omhoog. Haar zelfvertrouwen is weg en goedbedoelde opmerkingen, zoals de titel van het boek al aangeeft, brengen haar verder van huis. Toch houdt ze vol en uiteindelijk lukt het haar weer licht aan het einde van de tunnel te zien. Vooral door haar eigen manier te kiezen, redt ze het weer op het juiste spoor te belanden.

Kim de Lange heeft een vlotte schrijfstijl, het boek leest heel gemakkelijk. In haar dagboekfragmenten lezen we over de strijd die ze voert. De humor die ze hanteert, houdt het verhaal luchtig. Maar wat ze bereikt, is dat de lezer begrip krijgt voor wat een burn-out inhoudt. Degenen die in eenzelfde situatie gezeten hebben, zullen veel van haar strijd herkennen. En voor anderen die iemand in de omgeving hebben met een burn-out, geeft dit boek heel veel inzicht in hoe iemand in zo’n situatie zich voelt. Maar zeker voor hulpverleners is dit een must read. De opmerking: ga iets leuks doen voor jezelf, werkt averechts. Een inkijkje in het hoofd en gevoelsleven van de burn-outer is noodzakelijk om zo iemand te begrijpen en begeleiden. Kortom, dit boek is een aanrader voor iedereen!

★★★★★
Titel: Anders pak je toch gewoon een goed boek? | Auteur: Kim de Lange | Uitgeverij: Paris Books | Categorie: dagboek | Verkrijgbaar als paperback | 312 pagina’s | ISBN13: 9789493191075 | Verkrijgbaar sinds: april 2020 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 02-06-2020 | Prijs: €20,- | Bestellen 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.