De goede zoon


Recensie De goede zoon door Fany van Hemelen:
De goede zoon, een prachtig gelaagd dystopisch verhaal over het leven.

Wat een allesomvattend verhaal is dit weergaloze boek dat terecht De Libris Literatuurprijs 2019 won.

Vanaf het begin werd ik meegezogen in een schijnbaar doelloze uitstap, maar schijn bedriegt. Het verhaal start met een bijna ruzie van de plotloze thrillerschrijver in de supermarkt. Hiermee is de toon voor het boek dadelijk gezet. Rob van Essen lijkt over alles en niets te schrijven. Met een scherpe pen en een portie ironie toont hij herkenbare situaties en ergernissen. Het eerste stukje gaat over zijn frustratie als goede zoon thuis, waarna hij onverwachts opgepikt wordt voor een bijzondere roadtrip. Met veel gevoel ziet hij door de ogen van de schrijver het heden en het verleden.

Het heden speelt zich af in een, misschien nabije toekomst, voor ons. Tijdens de zeven dagen durende tocht, waarvan een gedeelte met zijn vroegere collega Lennox van het Archief en De Dienst, speelt de schrijver met bespiegelingen rond de gevaren en gelukzaligheden van een toekomstige maatschappij waarin iedereen een basisinkomen heeft. Er is tijd voor kunst, schrijfcursussen volgen en lezen, maar de interesse is vooral bij jongeren laag, omdat alles toch gratis lijkt, er zijn zelfrijdende auto’s zoals Jérôme met zijn heerlijke karakter, bedden die je vertellen of je goed geslapen hebt, robots die lekker sarcastisch reageren en zoals altijd is er religie, seks en schuld. Uiteindelijk lijkt het doel van de bijzondere trip het herstellen van Bonzo’s geheugen te zijn. Voor deze persoon heeft de verteller door zijn geheime taak immers in het verleden een nieuw geheugen gecreëerd vol nieuwe gedachten.

De goede zoon is een terugkijken op wat geweest is, de angst voor wat nog moet komen als je al wat ouder bent en eigenlijk is het het verslag van een rouwproces. Toch is het ongelooflijk grappig, nostalgisch en vooruitziend. In deze beeldende roman staan komische scènes centraal naast confrontatie en onderdrukte emotie. Tijd, plot en het waarheidsgehalte worden verbogen tot een speciaal iets, maar dan zo een van het soort dat je als je het boek dichtgeslagen hebt, het je toch niet meer loslaat.

Op het einde vallen alle losse puzzelstukjes min of meer in elkaar en dan blijf je achter met het gevoel dat je dit boek opnieuw moet lezen om alle wijsheid en kritiek volledig in je op te nemen. De goede zoon is niet het gemakkelijkste verhaal, soms lijkt het raar en onsamenhangend, maar als je de moeite neemt om door te lezen, dan word je beloond met een apart boek over de vergankelijkheid en zinloosheid van alles. Kunstmatige technologie en ontwikkeling worden door het hoofdpersonage gewikt en gewogen en hij vraagt zich voortdurend af, hoe je met je identiteit moet omgaan in een steeds veranderende wereld.

Lees je dit boek snel, dan lijkt het nogal nietszeggend, maar als aandachtige lezer ontdek je dat dit boek met meerdere verhaallijnen een ontzettende rijkdom bezit aan thema’s van kunst, filosofie, religie en technologie tot angst, boete en vervreemding. De subtiele rode draad door het verhaal heen is het afscheid van de moeder van het hoofdpersonage en hun relatie. Hij bekijkt hoe zijn leven is zonder ouders en hoe het je vergaat wanneer je ouder wordt. Zelf heeft hij twintig jaar zijn moeder bezocht en haar zien aftakelen. Nu ze op 100-jarige leeftijd overleden is, is hij op zoek naar een handleiding over hoe door te gaan als al je zekerheden wegvallen.

Deze literaire mengelmoes bekijkt wat herinneringen met je doen. Ben je beter af door dingen te onthouden en in je hoofd te herbeleven of ben je, zoals zijn demente moeder op het laatst, gelukkiger als je niets meer weet?

*Winnaar Libris Literatuurprijs 2019*

★★★★
Titel: De goede zoon | Leesfragment | Auteur: Rob van Essen | Uitgeverij Atlas Contact | Uitvoering: paperback | ISBN 13 :9789025453411 | 384 pagina’s  | Verkrijgbaar vanaf: 04-06-2020 | Categorie: literaire roman | Recensent:  Fany van Hemelen | Datum recensie: 04-06-2020 | Prijs: € 21,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.