De Al-Qaeda-aanval


Recensie De Al-Qaeda-aanval door Fany Van Hemelen:
Intelligente en spannende klopjacht op een meedogenloze terrorist

Rolf Österberg is zelf lid geweest van de Nederlandse commandotroepen en hoewel dit verhaal fictie is, wordt het verhaal door zijn ervaringen extra pittig en levensecht, waardoor het lijkt alsof je zelf mee op zoek gaat naar de massamoordenaar.

De Al-Qaeda-aanval is de vierde thriller van Rolf Österberg. Nadat het psychotenvirus niet het gewenste effect had, bedenkt de terrorist Fahjeed Rashwan een ingenieus plan. Om de westerse wereld te doen luisteren, beslist hij om over te gaan tot een weerzinwekkende daad. Om deze vijand te vermorzelen gaan verschillende veiligheidsdiensten, de Nederlandse politie en de SpecOps een wedren aan om hem op te sporen.

De Al-Qaeda-aanval is na de thriller Het Oslo-virus uitgebracht en hier wordt af en toe naar verwezen. Hoewel bepaalde personages terugkeren in dit verhaal, kun je het apart lezen, maar om de motieven van de hoofdrolspelers nog beter te begrijpen, is het aan te raden om de vorige delen ook te lezen.

Deze realistische actie-thriller bestaat uit meerdere verhaallijnen die naadloos op elkaar aansluiten. Vanaf het begin voel je de dreiging en stilaan escaleert de situatie tot aan de razend spannende finale.

Eerst leren we de personages van de verschillende diensten en de Nederlandse politie kennen. De terroristen komen ook aan het woord in het begin van deze thriller. Het is een goede introductie om zo de talloze persoonlijkheden te ontdekken.

De Al-Qaeda-aanval is een voortdurende poging van verschillende landen om terrorisme te bestrijden. Wat het verhaal nog echter doet voelen, is de onmacht en soms tegenwerking of gebrekkige kennis van hogerhand, waarmee alle personages te maken hebben. Het spreekt vanzelf dat de verschillende kampen onderling ook niet altijd alles aan elkaar vertellen. Een voormalige Nederlandse politiechef en de niet aflaatbare inzet van enkele van de onderzoekers, in heel het proces van out of the box denken, is noodzakelijk om niet langer achter de feiten aan te lopen. Een gedurfde actie moet zorgen voor de totale uitschakeling van het kwaad.

De terroristenleider Fahjeed is vastbesloten om de westerse wereld te onderwerpen aan de Islam. Hij is zogezegd enkel de rechterhand van de Al-Qaeda-leider, maar in werkelijkheid is hij de arrogante en zelfzekere strateeg die alle pionnen meesterlijk op het schaakspel zet.

Rolf Österberg deed uitgebreid research voor deze thriller en hij verwerkt echte feiten en bestaande figuren in zijn boek. Hij beschrijft hoe terroristische groeperingen denken en hoe ingewikkeld de verhoudingen in deze wereld vaak liggen. Op het einde geeft hij ook nog mee dat de SpecOps vaak keihard moeten zijn, maar toch toont hij naast de actie ook hun emotie. Frustratie, schuldgevoel en de roep om wraak bij de politie, de CIA en Mossad lopen als een rode draad door het verhaal heen. De auteur beschrijft daarnaast hoe de terroristische fanatici omgaan met de explosieve situatie.

De Al-Qaeda-aanval is een meesterlijk gecomponeerde thriller die je meesleept in een hels avontuur. Na dit boek hoop je om nooit meer geconfronteerd te worden met terrorisme en indien dit toch zou gebeuren, te kunnen rekenen op een efficiënte bescherming.

Door de gedetailleerde schrijfstijl in combinatie met de goed uitgewerkte karakters en de oplopende spanning leest deze thriller als een trein.

★★★★
Titel: De Al-Qaeda-aanval | Auteur: Rolf Österberg | Celtica Publishing | Uitvoering: paperback en e-book | ISBN13: 9789491300691 | Verkrijgbaar als: paperback | 472  pagina’s  | Verkrijgbaar sinds juni 2019 | Categorie: thriller | Datum van recensie 06-06-2020 | Recensent: Fany Van Hemelen | Prijs paperback: € 20.95, e-book €8.95 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.