Geen tijdelijk verblijf


Recensie Geen tijdelijk verblijf door Dayenne Wamsteeker:
Oprispingen van een in Nederland geboren Molukker

Begin jaren vijftig zijn veel Molukse gezinnen in Nederland komen wonen. In eerste instantie voor een kort verblijf, maar uiteindelijk zijn veel van hen in Nederland gebleven. De integratie van deze gezinnen was niet altijd makkelijk. Auteur Servaas Maturbongs, een Molukse man, die in de jaren vijftig in de Molukse gemeenschap geboren werd, deelt verhalen uit de gemeenschap in zijn boek Geen tijdelijk verblijf.

Met name in de jaren 70 kwam de Molukse gemeenschap in het nieuws, vanwege verschillende opstootjes en de bekende treinkaping bij De Punt. Servaas Maturbongs laat meer zien van de Molukse gemeenschap, zoals hun aankomst in Nederland, de woonplekken van de Molukkers, de eenheid binnen de gemeenschap en hun onvrede met de Nederlandse overheid. De verhalen zijn interessant, omdat deze geschreven zijn door de Molukse mensen zelf. Op deze manier wordt het perspectief van de Molukkers belicht, waardoor je als lezer meer begrip krijgt voor de strubbelingen bij de integratie van de Molukkers in Nederland.

De auteur noemt zijn verhalen oprispingen, ook wel opwellingen van een Molukse man. Het boek bevat korte verhalen met ervaringen van Servaas of andere Molukkers, zoals de 95-jarige Mien, die haar levensverhaal deelt in dit boek. De verhalen beslaan één of enkele bladzijden, alleen het levensverhaal van Mien is iets langer. De verhalen zijn toegankelijk geschreven, waardoor deze prettig lezen. Hier en daar staan wel veel namen weergegeven, die niet altijd even makkelijk te onthouden zijn, maar voor de Molukse gemeenschap zelf is dit waarschijnlijk interessante informatie.

De verhalen zijn divers, soms gewoon over het gezinsleven of het leven in de Molukse wijken. Andere verhalen gaan over politieke acties en opstootjes uit de geschiedenis van de Molukkers in Nederland. De anekdotes, overwegingen geven een inkijkje in de Molukse gemeenschap. Dit zorgt voor begrip voor hun geschiedenis. Uit alles blijkt dat de Molukkers inmiddels al heel wat jaren in Nederland verblijven en waarschijnlijk ook nooit meer terug gaan. Zoals de auteur ook aangeeft: “De Molukse gemeenschap, een aanwinst voor gastland Nederland, met al zijn aardigheden en eigenaardigheden.”

Geen tijdelijk verblijf is een boeiend boek met daarin verhalen vanuit de Molukse gemeenschap. Het geeft een mooi inkijkje en daardoor begrip voor deze bijzondere gemeenschap binnen de Nederlandse maatschappij.

★★★
Titel: Geen tijdelijk verblijf | Auteur: Servaas Maturbongs | Uitgeverij Elikser | Categorie: verhalenbundel | Verkrijgbaar als: paperback | 112 pagina’s | ISBN13: 9789463652186 | Verkrijgbaar sinds: 08-04-2020 | Recensent: Dayenne Wamsteeker | Prijs: €14,95 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.