Een week of vier


Recensie Een week of vier door Soraya Latten:

Een alleenstaande moeder raakt besmet met een dodelijk virus, dat vrijwel de hele wereld overneemt. Om te overleven zal ze naar het ziekenhuis moeten, maar ze zit in een onbekende stad en heeft vrijwel geen vrienden. Wie kan ze genoeg vertrouwen om op haar dochter te passen? Onder koortsachtige omstandigheden neemt ze een beslissing, zonder te weten of ze het juiste doet.

“Het verloop van de ziekte verschilt per persoon. Sommige mensen hebben weinig klachten en symptomen, anderen krijgen koorts en gaan hoesten, een droge hoest met veel taai slijm. De meeste mensen worden benauwd en erg moe, en als er dan niet behandeld wordt, eindigt het voor de meesten gelijk.”-Laura van der Haar

Laura van der Haar heeft een fijne schrijfstijl die moeiteloos leest. Wat daarbij extra fijn is, is het aantal pagina’s. Dit, relatief, korte boek is heerlijk om tussendoor te lezen en je even in te verliezen zonder er te veel tijd aan te moeten besteden. Ook als je het boek even hebt weggelegd, is het makkelijk om er weer in te komen.
De karakters die Laura heeft neergezet, zijn niet echt diepgaand, maar zijn genoeg uitgewerkt om ze levendig te maken. Aangezien we vrijwel alleen met Ida, de alleenstaande moeder, meekijken, leren we haar ook het beste kennen, de rest blijft te veel op de achtergrond om ze te kunnen leren kennen.

Het thema van het boek is met COVID-19 natuurlijk heel actueel en dit maakt dat je een zekere spanning voelt tijdens het lezen en als ouder kun je je goed inleven in de situatie van Ida, die een keuze moet maken in het belang van zichzelf en van haar dochter. Deze spanning en haar gedachten die steeds naar haar dochter gaan, zullen veel ouders herkennen.

Ondanks een aantal twists is het boek toch vrij voorspelbaar, als lezer bedenk je al snel dat het maar één kant op kan gaan. Dit doet niet per se af aan het leesplezier maar wel aan het verhaal zelf. Dit maakt ook dat het aantal sterren lager uitvalt.

Laura van der Haar debuteerde in 2014 met haar gedichtenbundel Bodemdrang. In 2018 verscheen haar debuutroman Het wolfgetal en in 2019 volgde het boek Loslopen, een roman die opmerkelijke maar vooral herkenbare belevenissen vertelt van een hondeneigenaar. Naast haar zelfgeschreven boeken schrijft ze ook nog voor De Speld en maakt ze een podcast.

★★★
Titel: Een week of vier | Auteur: Laura van der Haar | Uitgeverij Podium | Categorie: roman | Verkrijgbaar als paperback | 160 pagina’s | ISBN13: 9789463810388 | Verkrijgbaar sinds: 09-06-2020 | Recensent: Soraya Latten | Datum recensie: 18-06-2020 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.